ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Satsa på försenat flyg – och få pengarna tillbaka

Sofia Clason · 1 Jul 2017
Uppdaterad 1 Jul 2017
SAS hade flest inställda avgångar mellan juni 2016 och maj 2017.

SAS hade flest inställda avgångar mellan juni 2016 och maj 2017. Foto: Gorm Kallestad/TT


För den med liten budget inför semestern, kan det vara en god idé att boka ett flyg med hög förseningsrisk. Det kan bli en lönsam affär.

klar

Artikellänk är kopierad

Berlin, Köpenhamn, Oslo, Frankfurt och Amsterdam. De är destinationerna som haft flest inställda avgångar mellan juni 2016 och maj 2017. Flygbolag att satsa på, med flest inställda avgångar under samma tid, är Scandinavian Airlines SAS, Breaathens Regional Aviation, Nextjet, AIS Airlines och Lufthansa, enligt statistik från den europeiska flygdatabasen Lennoc Flight Intelligence

Om flyget gör en försenad med minst tre timmar till den slutgiltiga destinationen, har man nämligen rätt till kompensation, genom de EU-direktiv som finns.

Men i en ny Sifo-undersökning uppger bara var fjärde resenär att de vet om rätten till kompensation – något som kan minska semesterkostnaden rejält.

Ersättningen beror inte på vad flybiljetten kostar, utan på hur lång flygsträckan är. För alla flygningar på högst 1 500 kilometer ligger kompensationen på 250 euro, drygt 2 400 kronor. För flygningar inom EU som är upp till 3 500 kilometer, är kompensationen 400 euro, drygt 3 800 kronor. För längre flygningar som omfattas av EU:s regler är kompensationen 600 euro, ungefär 5 800 kronor.

Många flygservicebolag informerar om rättigheten och erbjuder hjälp med att begära kompensation. Det går även att begära kompensation direkt från flygbolagen för att undvika extra kostnader från externa tjänster.

Med lite tur och planering skulle en försenad resa med till exempel Scandinavian Airlines till Berlin, kunna bli en flygtur som nästan betalar sig själv.

pil
Hit kan man vända sig för att få hjälp med flygkompensationen

Gate28, Airhelp, flygforsening och forsenad, med flera.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro