ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Satsade miljoner på ny grafisk profil – behöll den gamla

TT · 18 Aug 2013
Uppdaterad 18 Aug 2013

1,5 miljoner kronor — mer än dubbelt så dyrt som beräknat — blev notan för Socialstyrelsens byte av grafisk profil. Och då valde myndigheten till slut ändå att behålla den gamla.

klar

Artikellänk är kopierad

Färgen är visserligen ny. I stället för den tidigare roströda ska Socialstyrelsen numera stå i mörkblått på alla färgtryck. Såväl typsnitt som myndighetens emblem är dock samma som tidigare.

I ursprungskontraktet på 650 000 kronor ingick att ta fram en ny logotype, vilket upphandlingsvinnaren Identity Works också gjorde. Att denna sedan förkastades beror enligt Ulrika Lyth, kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, på statens vård- och omsorgsutredning. När den lades fram våren 2012 föreslogs en ny uppdelning av Socialstyrelsens verksamhetsområden.

- Att i det läget byta den yttersta symbolen för verksamheten tyckte inte vi var rätt tajming, säger Ulrika Lyth.

Drog iväg

Tanken med en grafisk profil är att allt från brevpapper till färgen på diagrammen i Socialstyrelsens rapporter ska standardiseras för att fungera ihop. Ändras en del påverkas hela pusslet — vilket medför extra arbete. Beslutet att i sista stund ta tillbaka den gamla loggan är enligt Ulrika Lyth en av huvudanledningarna till att kostnaderna drog i väg.

- Sedan har vi gjort en del tilläggsbeställningar, till exempel ingick inte bildmaterial som vi behöver för webben i grundofferten, säger hon.

Totalt har Socialstyrelsen betalat Identity Works drygt 1,4 miljoner kronor. Men då ingår inte de drygt 140 000 kronor som en annan pr-byrå fått för förarbetet som påbörjades redan 2010.

En djupdykning

Socialstyrelsen beställde då en så kallade semiotisk analys av sin dåvarande grafiska profil. Semiotik är läran om tecken och symboler och i den 18 sidor långa analysrapporten görs bland annat en djupdykning i Socialstyrelsen emblem. Det spekuleras kring hur S:en även kan tolkas som ormar, vilka bibelreferenser det kan ge upphov till, ormens symbolvärde i den nordiska mytologin och så vidare.

TT: På vilket sätt ökar detta skattebetalarnas nytta av Socialstyrelsen?

- Den semiotiska analysen var ett test inför beslutet om en ny grafisk plattform. Och om ett projekt går på 1,4 miljoner kronor och 10 procent av detta används till en förstudie för att ha ett vettigt beslutsunderlag så tycker jag nog att det är rimligt, säger Ulrika Lyth.

Erik Olsson/TT

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro