ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Satsning på dagmammor blev en flopp

Fabian Bengtsson · 31 Okt 2011
Uppdaterad 31 Okt 2011
– De är mammor själva så de vet ju vad de gör, men det är klart att det är bra om de har någon form av utbildning, säger Emelie Hjortmarker, 23, med Lincoln, 9 månader.

– De är mammor själva så de vet ju vad de gör, men det är klart att det är bra om de har någon form av utbildning, säger Emelie Hjortmarker, 23, med Lincoln, 9 månader. Foto: Christina Blom


Kritiserat dagmammeföretag flopp i Göteborg. Bara 6 dagmammor trots 261 tillstånd. Trögt första år för Ströms Slott.

klar

Artikellänk är kopierad

För ett år sedan sökte och fick företaget Ströms Slott kommunens tillstånd att anställa 261 dagmammor runt om i Göteborgs samtliga stadsdelar. I dag har de verksamhet endast i tre stadsdelar, sammanlagt sex anställda dagmammor. – Vi hade ett högt satt mål och hoppades på att inom ett år ha mellan 30 och 40 anställda, säger Ingrid Darell, som är chef för Ströms Slotts verksamhet i Göteborg. Det står klart att de ansökt om godkännande av fler dagmammor – som avslagits av stadsdelar. SDN Angered, exempelvis, har avslagit fem av Ströms Slotts ansökningar och företaget har överklagat samtliga beslut. – Vi ställer inga andra krav än vad vi gör på vår egen verksamhet, men flera av dem som har sökt skulle inte anställas av oss eftersom de inte är tillräckligt kunniga, säger Håkan Werner Linnarsson, S, ordförande i SDN Angered. Sedan 2009 är det tillåtet för ett företag att stå som ansvarigt för ett barns utveckling i ett familjedaghem. Ströms Slott är hittills det enda företag som sökt godkännande i Göteborg och deras idé är att erbjuda föräldrar gratis dagbarnvård. När företaget drogs i gång möttes det av stark kritik som gällde bristen på kollektivavtal för de anställda, låga löner och kvinnofällor. Och i Göteborg går det alltså trögt. Nu måste man förnya de oanvända tillstånden. Enligt Ingrid Darell är det många som vill anställas. – Men det är mycket som måste stämma för att en verksamhet ska kunna starta.Men det verkar ju inte som att intresset är så stort? – Det har varit trögt i Göteborg och det ligger i systemet. Varje dagbarnvårdare ska besökas av kommunen och det går inte i en handvändning.

klar

Artikellänk är kopierad

Fabian Bengtsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro