ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sätt paljetter på partyplaggen i vinter

Susanna Strömqvist · 12 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Maxade paljetter hos svenska Dagmar. Paljetterna glittrar i kapp i såväl partygarderoben som vardagsgarderoben i vinter. 

Maxade paljetter hos svenska Dagmar. Paljetterna glittrar i kapp i såväl partygarderoben som vardagsgarderoben i vinter. 


klar

Artikellänk är kopierad

Nu rasslar det till överallt. Det kan helt enkelt inte glittra för mycket. Inte sedan det diskodunkande 70-talet och det prål-älskande 80-talet har det glittrat av så många paljetter som nu. Och den här säsongen är det inte längre fråga om ett par dekorativa blänk utspridda här och där — det är fullt ös. De heltäckta paljettygerna har lämnat scengolvet och landat i modegarderoben med runda, fyrkantiga, små, stora, större och gigantiska ljusreflekterande plastbitar i allt från svart, guld och silver till knallfärger.Det började med inspiration från 20-talets paljettbroderade flapperklänningar redan i våras. Och under höstens visningar spred sig paljetterna ut över catwalken, från Marc Jacobs slinkiga byxor, långa kjolar och skjortor till Puccis mörkröda tunika, Day Birger et Mikkelsens festklänningar, Dagmars gröna och guldiga toppar och DKNY:s paljettskimrande miniklänningar i svart, rött och lila. Och det är inte bara i partygarderoben paljetterna glittrar i kapp.

Paljettplaggen har blivit dygnetruntplagg i höstens kollektioner. Till våren maxar Ann-Sofie Back den nya stora paljettstorleken i andralinjen Back. De brunskimrande jättepaljetterna som vippar på miniklänningar, toppar och väskor i Backkollektionen är i själva verket glasen ur pilotglasögon.Blänk i kläder, skor och accessoarer är  roligen lika gammalt som de första plaggen. Det finns en dragningskraft i glitter och blänk som är svår att motstå — inte bara för skator.De första paljetterna som fästes som dekoration på kläder var gjorda av mynt och symboliserade status och rikedom.Dagens ljusreflekterande plastpaljetter symboliserar rent och skärt mode. Och även om de nya paljettplaggen är gjorda för att tåla dagsljus är det ändå i diskokulans sken de tar sig allra bäst ut.

Paljetter är partylooken nummer ett i vinter. Och precis som på 80-talet går det fortfarande att köpa en färdig paljettubtopp per meter i sybehörsbutiker – som fiffig sistaminutenlösning inför nyårspartyt. Är man mer välplanerad och vill skapa den fulländade inramningen för de nya partypaljetterna är nya ljuskronan Confetti light, av svenska designgruppen Front, med ett helt gäng snurrande diskokulor det perfekta tillbehöret.

Scrolla och kolla: Paljettvintern

Marc Jacobs.
Marc Jacobs.
Back.
Back.
klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Strömqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro