ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sätt tomaten i fokus på mackan

Jonas Cramby · 19 Aug 2018
Uppdaterad 19 Aug 2018
Enklare och godare än en tomatsmörgås blir det antagligen inte.

Enklare och godare än en tomatsmörgås blir det antagligen inte. Foto: Pixabay


Söta, solvarma, saftiga… ja just nu är svenska tomater som allra godast och finns det egentligen något bättre att göra med dem än att lägga dem på en smörgås? Här är Jonas Crambys tre favorittomatmackor.

klar

Artikellänk är kopierad

TomatmackaEnklare och godare än så här blir det antagligen inte. Det är stor matlagning för dig som hävdar att du bara klarar av att bre en macka i köket. Det är bara att bre en skiva vitt bröd med majonnäs – japansk kewpie är bäst för maximal umami – skära en tjock skiva, god svensk mogen tomat och sedan salta och peppra rikligt. Vill du, kan du även strö över lite chiliflakes. Ät och förvånas över hur gott något så enkelt kan vara.

BLTBLT står för bacon, tomato, lettuce vilket verkligen är de perfekta augustiingredienserna. Stek bacon knaprigt och låt rinna av på lite papper. Lägg salladsblad i isvatten för att maximera crunch och fräschör. Rosta brödskivorna på en sida i en teflonpanna. Den rostade sidan ska sedan vändas inåt mackan för att ge crunch och den mjuka utåt för att det ska bli lent och mysigt i munnen. Bred med majonnäs – japansk kewpie är bäst för maximal umami – på den rostade sidan, lägg på salladsblad, bacon och tomat. Salta och strö på rikligt med svartpeppar. Avsluta med att lägga på en majobredd brödskiva till, skär i trekanter och hugg in.

CapreseMackversionen av den klassiska capresesalladen. Klassiker att äta på playan vid medelhavet men går lika bra att göra hemma. Skär en god svensk bifftomat i cirka 1 cm tjocka skivor. Gör detsamma med en mozzarellaboll. Rosta en delad baguette snabbt mitt i ugnen. Den ska bara bli frasig. Gröp ut lite inkråm så att mackan inte blir för brödig, bred med majonnäs – japansk kewpie är bäst för maximal umami – och varva tomatskivor, mozzarella och hela basilikablad. Häll på lite olja, salt och peppar och njut.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro