ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saudiarabien gav robot medborgarskap – sägs ha mer rättigheter än saudiska kvinnor

Hugo Ewald · 27 Okt 2017
Uppdaterad 27 Okt 2017

Under onsdagen valde Saudiarabien att ge en robot med namnet Sophia medborgarskap. Sophia, som talade i samband med landets Future investment initiative, är den första roboten som fått medborgarskap i ett land. Nu kritiseras beslutet, eftersom roboten, till skillnad från mänskliga saudiska kvinnor, till exempel inte behöver bära slöja.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen gavs en robot medborgarskap i Saudiarabien. Sophia, en ”kvinnlig” robot som kan hålla konversationer och uttrycka sig med hjälp av sitt ansikte gjorde sin debut under en konferens i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Roboten fick i en panel tillsammans med CNBC:s Andrew Ross Sorkin veta att den fått vad Sorkin beskrev som ”Saudiarabiens första robot-medborgarskap”, rapporterar ABC.

– Jag är väldigt hedrad och stolt över detta unika utnämnande. Det är historiskt att vara världens första robot med medborgarskap, sa Sophia.

Sophia är skapad av det Hongkong-baserade företaget Hanson Robotics med syftet att hjälpa pensionärer och parkbesökare. Roboten har kameror som gör att hon kan ”Hålla ögonkontakt” och känna igen människor. Roboten har dessutom artificiell intelligens som enligt Hanson robotics gör att ”hon” blir smartare ju mer hon pratar med människor, enligt Slate.

På sociala medier kritiserades faktumet att Sophia verkade ha fler rättigheter än vad saudiska kvinnor och gästarbetare i Saudiarabien har. Sophia stod till exempel på scenen utan den slöja som saudiska kvinnor behöver ha på sig i offentligheten, hon hade heller ingen manlig beskyddare. En Twitter-användare ställde sig till exempel frågan om det var en manlig beskyddare som hämtade ut passet i Sophias namn, eller om ”hon är speciell och kan hantera procedurerna själv”.

Saudiarabien, som är en absolut monarki med religionsbaserade lagar, har länge kritiserats för sina brister på mänskliga rättigheter. I ett tal tidigare i veckan utlovade Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman en mer moderat islam, och ett land som är öppet för alla religioner och resten av världen. Tankesmedjan Freedom house rankar sedan lång tid tillbaka Saudiarabien som en av världens strängaste diktaturer.

”Kungariket Saudiarabien begränsar nästan alla politiska och medborgerliga rättigheter genom en kombination av förtryckande lagar och våld”, skriver man i sin landsrapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro