ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saudiarabien lanserar kommitté för flickor – med bara män på scen

Hugo Ewald · 15 Mar 2017
Uppdaterad 15 Mar 2017
Inga kvinnor syntes på scen.

Inga kvinnor syntes på scen. Foto: al-Qassims kvinnokommitté


Under måndagen lanserade al-Qassim-provinsen i Saudiarabien en så kallad kommitté för flickor, med syfte att ge kvinnor en röst och fler möjligheter. Vid evenemanget som lanserade kommittén syntes dock inte några kvinnor till. 13 män syntes i stället på scenen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen lanserade al-Qassim-provinsen i Saudiarabien en så kallad kommitté för flickor. Det första mötet leddes av prins Faisal bin Mishal bin Saud, provinsens guvernör, som menade att kommittén och den inledande konferens som hölls var den första av sitt slag i Saudiarabien.

”I al-Qassim ser vi på kvinnor som systrar till män. Och vi känner oss nödgade att öppna upp mer och mer möjligheter som kommer att tjäna kvinnor och flickor”, sa bin Mishal bin Saud enligt The New arab.

LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnorBilderna från mötet väckte dock snabbt uppmärksamhet på sociala medier, eftersom personerna som befann sig på scenen uteslutande var män. 13 män mer specifikt. Kvinnorna som närvarade befann sig istället i ett annat rum och medverkade via videolänk, enligt Washington post.

I Saudiarabien får inte män och kvinnor som inte är gifta eller släkt befinna sig på samma plats, och lagen efterlevs strikt. Prinsessan Abir bint Salman, kommitténs ordförande och en kvinna, syntes alltså till exempel inte offentligt vid evenemanget.

Fortfarande är det så att de många offentliga byggnader i Saudiarabien, som banker och universitet, har separata ingångar för män och kvinnor. Även parker, stränder och kollektivtrafik är i regel könssegregerad och män och kvinnor som träffas utan att vara relaterade kan straffas.

Det finns dock försök med syfte att lätta upp detta system. Aktivister har försökt avskaffa lagen som i praktiken förbjuder kvinnor från att köra bil, och systemet där kvinnor inte får arbeta utan en manlig släktings tillåtelse har kritiserats hårt.

Detta system kan dock komma att förändras, på grund av Saudiarabiens ekonomiska svårigheter. Som Washington post skriver sjunker oljepriserna och Saudiarabiens militära kostnader har ökats på grund av inbördeskriget i Jemen. Saudiarabiens ”Nationella transformationsprogram” Vision 2030har till exempel som mål att öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden från 22 procent till 30 procent, och i februari utnämndes för första gången en kvinna till chef för en större bank.

Som reaktionerna på sociala medier visar är bilderna från al-Qassims kvinnokommitté dock en spegling av ett land där kvinnor och män har olika rättigheter och möjligheter. Enligt World economic forums Global gender gap-rapport är det bara 11 länder i världen som är mer ojämställda än Saudiarabien.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro