ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saudier utpekad som 20:e flygkaparen

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I maj dömdes Zacarias Moussaoui i amerikansk domstol till livstids fängelse. Enligt domen var han den tjugonde självmordskaparen. Moussaoui är den ende som har dömts för 11 september-attentaten i USA.

Nyligen sade terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin på ett ljudband att Moussaoui inte hade något med attackerna att göra. På tisdagen återkom al-Qaida med ett meddelande på en hemsida. Där namngavs saudiern Turki bin Fuhayd al-Mutairi eller Fawas al-Nashmi som den person bin Ladin personligen hade valt ut som den tjugonde flygplanskaparen.

"Operationen drevs vidare på grund vissa omständigheter som broder Muhammed Atta förklarade för allmänna ledarskapet", heter det i meddelandet. Därmed antyds att al-Mutairi inte kunde ansluta sig till de övriga flygplanskaparna - som Atta ledde - i tid.

De flesta av de 19 flygkaparna som flög plan mot byggnader i New York och Washington var saudiska medborgare.

Den 37-årige fransmannen Moussaoui erkände sig förra året skyldig till konspiration i samband med 11 september-dåden.

al-Mutairi deltog i en attack mot utlänningar i den saudiska oljestaden al-Khobar 2004. Han dödades efteråt vid skottlossning med polis i Riyad. Attacken i al-Khobar är en av de blodigaste som al-Qaida har utfört i Saudiarabien. I aktionen dödades 22 civila.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro