ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saudiske journalisten Khashoggis försvinnande: Det här behöver du veta

Annica Ögren · 14 Okt 2018
Uppdaterad 14 Okt 2018
En person klädd som den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman med blod på sina händer protesterar med andra utanför den saudiska ambassaden i Washington, USA.

En person klädd som den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman med blod på sina händer protesterar med andra utanför den saudiska ambassaden i Washington, USA. Foto: JIM WATSON/TT


Turerna och uppgifterna är många efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande i Turkiet, och omvärlden fortsätter ställa frågor. Det här är vad vi vet, hur världen reagerat och hur det misstänkta mordet kan påverka världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta har hänt

Tillsammans med fästmön Hatice Cengiz, som är turkisk medborgare, besökte Khashoggi den 28 september det saudiska konsulatet i turkiska Istanbul för att ordna med dokument rörande en tidigare skilsmässa. Han ombads dock komma tillbaka en vecka senare för att hämta dokumenten. Det rapporterar BBC.

Tisdag den 2 oktober återvände han därför till konsulatet. Han fångas även upp på en övervakningskamera som visar att Khashoggi äntrar byggnaden klockan 13.14, lokal tid.

Hatice Cengiz, som väntade utanför konsultatet, fick instruktioner av Khashoggi har ringa turkiska presidenten Erdogans rådgivare om han inte skulle komma ut igen.

Efter försvinnandet har turkiska myndigheter sagt att Khashoggi har torterats och mördats av en grupp saudiska agenter inne på konsulatet, och att hans kropp sedan ska ha förflyttats. De säger sig även ha video- och ljudupptagningar som bevisar hur har blev förhörd, torterad och mördad. Det rapporterar bland annat Washinton Post.

Den turkiskt statskontrollerade tidningen Sabah har även rapporterat att man har identifierat en grupp saudiska agenter som ska ha flugit in och ut ur Istanbul samma dag som försvinnandet av den saudiske journalisten skedde.

Agenterna ska enligt uppgifterna ha checkat in på två hotell i nära anslutning till det saudiska konsulatet.

Så har världen reagerat

Saudiarabiens kronprins Mohammed har kommenterat fallet och säger att han är angelägen om att få veta vad som hänt Khashoggi. Han säger även att journalisten lämnade konsulatet ”efter några minuter eller en timme” efter det att han anlänt. Brodern och prinsen Khaled bin Salman säger att alla uppgifter om att Khashoggi är försvunnen eller död, är ”helt och hållet falska och grundlösa”.

Fallet har lett till bestörtning världen över och de senaste uppgifterna är nu att USA och Storbritannien överväger att bojkotta en internationell konferens i Saudiarabien som svar på försvinnandet av journalistens försvinnande, rapporterar BBC.

USA:s president Donald Trump hotar med att Saudiarabien kan förvänta sig att de kommer straffas, om det visar sig att de ligger bakom försvinnandet.

– Vi kommer att gå till botten med det här, och det kommer att bli en sträng bestraffning, säger Trump i ett förhandsklipp till det amerikanska programmet ”60 minutes sunday” i CBS News.

Flera sponsorer och mediebolag har redan dragit sig ur konferensen på grund av journalistens försvinnande, och nu har diplomat-källor som BBC pratat med sagt att USA:s och Storbritanniens representanter också överväger en bojkott. Konferensen är planerad att hållas i Riyadh, huvudstaden i Saudiarabien, av kronprinsen Mohamed bin Salman och med anledning av Khashoggis försvinnande.

Påverkar internationella relationer

Västvärlden är beroende av saudisk olja, liksom andra lukrativa affärer med den rika diktaturen Saudiarabien, som TT skrivit om.

Många västerländska företrädare har efter journalistens försvinnande uttryckt oro kring uppgifterna om Khashoggi, men hittills har ingen varit lika hårda i sin kritik som Turkiet, som anklagar Saudiarabien för att ha mördat honom.

Donald Trump efterlyser klargöranden, men erkänner samtidigt att han ogärna låter Khashoggi-fallet påverka USA:s förbindelser med Riyad.

– De lägger 110 miljarder dollar (ungefär 1 000 miljarder kronor) på militär utrustning, saker som skapar jobb i vårt land. Jag gillar inte konceptet att stoppa en investering på 110 miljarder dollar för USA, för vad gör de då? De tar pengarna och spenderar dem i Ryssland eller Kina eller någon annanstans, säger Trump enligt TT.

pil
Jamal Khashoggi

Han är välkänd och har bland annat varit chefredaktör för en av de mer liberala saudiska tidningarna. Tidigare har han även varit rådgivare åt saudiska topptjänstemän, men gick 2017 i självvald exil i USA några månader efter det att prins Mohammad bin Salman utsetts till tronarvinge, och har belagts med skrivförbud i Saudiarabien.

Jamal Khashoggi beskrivs som en regimkritisk saudisk journalist, vilket han bland annat gett uttryck för som i sina krönikor för Washington Post.

Han har tidigare uttryckt oro för att bli gripen av det saudiska kungadömet och bara tre dagar innan sitt försvinnande sa han till BBC:

– Folk som arresteras är inte ens dissidenter, de har bara ett självständigt sinne.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro