ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Scalado

Stockholm Mary Örnborg · 7 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sony Ericsson har mer gemensamt med Nokia, Samsung och Motorola än du tror. Det svenska innovationsföretaget Scalado förser konkurrerande telejättars mobiler med bildbehandlingsfunktioner.

/Slut ingress/

Åtta av tio mobiltelefoner som säljs i Sverige har integrerad kamera. Av den miljard mobiler som under fjolåret såldes på världsmarknaden är nästan hälften utrustade med kamera. Att mobilerna nu på allvar tar upp konkurrensen med de kompakta digitalkamerorna ger extra skjuts i verksamheten på Scalado.

Scalados mjukvara för digital bildbehandling finns i mobiler från såväl Sony Ericsson som Nokia och Samsung. Hit hör volymmodeller som P990, N70 och Z500. Nyligen tecknades licensavtal även med Motorola.

– Vår mjukvara finns i ett fyrtiotal mobiler från olika tillverkare, säger vd Mats Jacobson som uppskattar att det hittills sålts 50 miljoner mobiler med Scalado inuti.

Smarta algoritmer som minimerar hårdvarukraven är en delförklaring till att mobiljättarna hittar hela vägen till teknikparken Ideon i Lund där Scalado huserar allt sedan företaget grundades år 2000. Bildbehandlingsmjukvaran Caps är extremt processor- och minnessnål.

– Vi underlättar för tillverkarna att i sina mobiler erbjuda attraktiva bildfunktioner, säger Mats Jacobson som berättar att Caps kortar utvecklingstiden.

Tack vare den patenterade bildbehandlingstekniken är det inte längre nödvändigt att läsa in och koda av hela jpeg-bilden för att exempelvis zooma eller ta bort röda ögon. Caps går direkt på det aktuella området och lämnar övriga delar av bilden orörda.

Denna förmåga blir viktigare ju bättre upplösning kamerorna i mobiler och handdatorer får. Idag är 2–3 megapixel vanligt bland bra kameramobiler, men flera 5-megapixelmodeller är på väg. Framöver är 10 megapixel ingen omöjlighet.

Mats Jacobson poängterar att Caps inte är något konsumentprogram. Detta sdk (software development kit) är ett verktyg i händerna på respektive tillverkares utvecklare som, ofta med assistans från Scalado, svarar för att bildbehandlingen integreras med telefonens operativsystem och övriga funktioner.

Utbudet av moduler att välja mellan växer snabbt. Till funktionerna i Caps hör bland annat snabbläddring, bildrotation utan kvalitetsförlust, förstoring, förminskning, justering av färg och vitbalans samt tidsstämpling. Artistiska filter och sammanslagning av flera bildrutor till panoramavyer står också på menyn.

– Med enkla kommandon kan användaren göra en hel del med sina bilder redan i mobilen.

Scalado har under de senaste åren vuxit snabbt. I dag står ett trettiotal medarbetare på lönelistan. Under det kommande halvåret räknar man dessutom med att behöva handplocka ytterligare tio personer för att arbeta med allt från utveckling och support till försäljning.

Även om grundarna är av libanesisk, iransk och finsk börd har det inte varit något självändamål att skapa ett mångkulturellt företag. Det har bara blivit så, säger Mats Jacobson som konstaterar att man verkar på en internationell marknad.

– Hos oss är det kvalifikationer och jäklar anamma som gäller, summerar han. Om de matematiker jag nu söker är rumäner eller smålänningar spelar ingen roll.

Per Eriksson

/Ruta/

Vinstgivande idé

Idén till det minnesbesparande Caps kläcktes av ett kamratgäng med Pierre Elzouki och Sami Niemi i spetsen. På en restaurang och på en servett. Fast även för en lysande idé som denna gick det trögt till en början. Dåtida mobiler var inte multimedieterminaler som idag.

– Efter flera år av investeringar och hårt arbete med produkten ser det nu verkligen lovande ut, säger Mats Jacobson som med nöje tar del av prognosen från analysföretaget Gartner som räknar med att det år 2010 kommer att säljas en miljard kameramobiler världen över.

Hittills har cirka 80 miljoner kronor investerats i bolaget. Scalado ägs av sina grundare tillsammans med Olicom, Ivs, Industrifonden och Teknoseed som har stått för riskkapitalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro