ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

''Scarface'' - en säker succé för Frankrike

Christoffer Braw · 9 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Franck Ribery har blivit ovärderlig för det franska landslaget sedan Zinedine Zidane rundade av karriären efter VM i Tyskland för två år sedan.

Franck Ribery har blivit ovärderlig för det franska landslaget sedan Zinedine Zidane rundade av karriären efter VM i Tyskland för två år sedan. Foto: Scanpix


Riberys supersäsong i Bayern Munchen får Frankrike att drömma:

klar

Artikellänk är kopierad

METRO SPECIAL: ”Kaiser Franck” får fransmännen att drömma om nytt EM-guld. Han fick rykte om sig som ett kringflackande problembarn. Det ryktet är borta. Nu jämförs Frankrikes vindsnabbe ytter Franck Ribery med Zidane – och Napoleon.

Bayern Münchens ”lille, store fransman” ska nu få Les Bleus att erövra Europa. För två år sedan, under VM i Tyskland, använde Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech den då 23 år gamle Franck Ribéry som ett wild card, en spelare att slänga in för att förändra en matchbild. Ingen skugga över Domenech, det var snarare ett djärvt drag att ta med ynglingen från Marseille. Men man kan konstatera att två år ibland går mycket fort.

Numera står de i kö, de som vill hylla Ribéry. Men så har han en fantastiskk säsong bakom sig i Bayern München och är nu Frankrikes största stjärna.

Första gången Franck Ribérys namn började nämnas utanför Frankrike var 2005. Ryktet om den snabbe och tekniske mittfältaren spred sig.

I Marseille fick han smeknamnet Ferra-ri-béry för sin snabbhet. Den imponerande säsongen gav en plats i landslaget. I maj 2006 kom debuten, bara en månad före VM.

Väl i mästerskapet tog Ribéry ännu ett steg och gjorde mål i åttondelsfinalen mot Spanien. Han spelade även i finalen mot Italien där Frankrike till slut föll.

Året efter återvände Ribéry till Tyskland.

Med en spektakulär säsong bakom sig i Frankrike, där han bland annat blev utsedd till Frankrikes bästa spelare, värvade Bayern München mittfältaren från Marseille för 25 miljoner euro. De värvade en spelare med en brokig historia, men de visste vad de gjorde.

Ribéry fick en dramatisk start på livet, då han som tvååring var med i en bilolycka. Föräldrarna kraschade med en stor lastbil och sonen flög genom framrutan. Han klarade sig med livet i behåll men blev märkt för livet. Det två stora ärren i ansiktet påminner honom om olyckan, och han har haft smeknamnet Scarface sedan tidig ålder.

Som ung slog sig Ribéry snabbt fram inom fotbollen. Men han sågs som ett problembarn. Klubbytena var många och mittfältaren fick ett rykte om sig att vara illojal och med ett hetsigt temperament. Nu är det bortblåst.

Första året i den hårdsatsande tyska storklubben har varit lika makalöst bra. Titeln för Bundesligas främsta spelare tillföll Ribéry som förde laget till ligaseger. Den franske ytterns framfart har fått svårflörtade storspelare som Oliver Kahn att imponeras.

-          Han är legend i vårt lag. Du kan jämföra honom med Zinédine Zidane. Inte för hans tricks utan för farten han har. Det är få spelare som kan det och det går lång tid mellan dem.

Hela klubbens sportsliga, men även finansiella läge har förändrats med värvningar som Luca Toni och Ribéry, säger klubbens ordförande Karl-Heinz Rummenigge. Försäljningen av matchtröjor och andra souvenirer har skjutit i taket. Nu står klubbarna som vill värva Bayern Münchens superstjärna på kö. Men klubben vill absolut inte sälja Ribéry, då de nu satsar på att ta sig långt i Champions League.

Nu är dock Ribérys fokus på landslaget. Frankrike gör sitt första mästerskap sedan 1996 utan Zinédine Zidane i laget och det är dags att någon axlar ansvaret.

Ribéry är beredd, och han tillhör ett av Europas bästa mittfält där Domenech har massor av alternativ. Unga spelare som Hatem Ben Arfa (21), Lassana Diarra (23), Jéréry Toulalan (24), Samir Nasei (20) och Ribéry slåss om platserna med rutinerade toppspelare som Claude Makelele och Patrick Vieira. Makelele och Ribéry är de enda som ses som giva i startelvan på mitten.

En som litar på Ribéry är Zinédine Zidane själv. Han kallar arvtagaren för ”en juvel i fransk fotboll”. Thierry Henry säger att lagkamraten är en ”mardröm för alla försvarare”. Nu sätter Frankrike sitt hopp till sin egen Scarface, Kaiser Franck.

klar

Artikellänk är kopierad

Christoffer Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro