ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SCB-mätningen: S ikapp M i Stockholm

Anders Göransson · 4 Dec 2013
Uppdaterad 5 Dec 2013

Det svänger våldsamt om Stockholmspolitiken - eller åtminstone om stockholmarnas åsikter om den. För bara två år sedan var Moderaterna mer än dubbelt så stora som Socialdemokraterna i Stockholms stad. Nu är S ikapp - och stödet för M det lägsta sedan 2008.

klar

Artikellänk är kopierad

De två dominerande partierna hamnar på exakt samma nivå, 29,1 procent, i den del av SCB:s stora mätning av partisympatierna som gäller Stockholms stad. Frågan som har ställts är ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?”

Att det nu är dött lopp är anmärkningsvärt med tanke på att det skiljde över 20 procentenheter i moderat favör i motsvarande mätning för bara två år sedan.

Förklaringen? Det beror på vem man frågar.

– Nu ser stockholmarna tydligare vilka följder den moderata ledningen får, samtidigt som vi kunnat få ut vår politik med ett tydligt fokus på skolan, jobben och bostäderna, säger oppositionsrådet Karin Wanngård (S).

Henry Sténson, ordförande i Stockholmsmoderaterna, menar att det framförallt är riksfrågorna som dominerar när partisympatin mäts på det här sättet.

– Vi måste bli duktigare på att föra fram vad vi gör lokalt. Samtidigt är svängningarna generellt större i storstäder. Människor är mer trendkänsliga här, det vet vi.

Han hoppas bland annat uppgörelsen om utbyggd tunnelbana, som presenterades den 11 november, ska öka stödet för M lokalt.

Stockholmsdelen av SCB-mätningen bygger på svar från 490 personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro