ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

SCB: Utbildningsnivån som avgör hur vi bor och hur länge vi lever

David Peterson · 20 Nov 2018
Uppdaterad 20 Nov 2018

Foto: TT


Sverige är bra på att utjämna skillnaderna mellan olika delar av landet. I stället är det utbildningsnivå som är den avgörande faktorn när det kommer till levnadsstandard, visar nya siffror från SCB. "Det som är speciellt för Sverige är att de regional skillnaderna inte är så stora," säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny analys från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att det framför allt är utbildningsnivån som avgör hur vi bor och hur länge vi lever. Var i landet man bor spelar däremot inte så stor roll.

– Om man jämför Sverige med andra länder i Europa så Sverige är bra på att minska skillnader mellan olika delar av landet. Men i Sverige finns det stora skillnader på högutbildade, där är Sverige lite mer likt övriga Europa, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Lågutbildade bor mindre

Bland annat handlar det om att de som är högutbildade generellt har bättre hälsa och oftare äger sina bostäder.

– De som har låg utbildning och utlandsbakgrund bor oftare i små hyresrättslägenheter, säger Vitor Miranda.

Enligt rapporten har män och kvinnor med lång eftergymnasial utbildning högst medellivslängd och de har också flest antal år utan aktivitetsnedsättning. Utbildningsgrupper med kortare livslängd har i stället fler återstående år med långvarig sjukdom som leder till att man inte klarar av flera vardagsaktiviteter.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro