ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schemat räddade familjen

Tomas Lundin · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Familjen Larje i Enskede i södra Stockholm har lagt upp ett schema som hjälper dem att få familjelivet att fungera. Foto: Lotta Imberg

Familjen Larje i Enskede i södra Stockholm har lagt upp ett schema som hjälper dem att få familjelivet att fungera. Foto: Lotta Imberg Foto: Lotta Imberg


I ny bok berättar tio familjer om hur de får vardagen att gå ihop

klar

Artikellänk är kopierad

Familjen Larje är en av familjerna i boken ”Hämta, lämna, leva”. Foto: Lotta Imberg
Familjen Larje är en av familjerna i boken ”Hämta, lämna, leva”. Foto: Lotta Imberg

Hur lyckas folk egentligen kombinera familjeliv med yrkesliv? Det frågade sig socionomen Lotta Thorelius och journalisten Malin Danielsson och lät tio familjer skriva dagbok om hur de tacklar vardagen. Familjernas berättelser har sammanställts i boken ”Hämta, lämna, leva”. – Vi var själva i den fasen i våra liv och var nyfikna på hur andra gör för att få det att gå ihop, säger Malin Danielsson.

Boken handlar om den kritiska tiden när barnen ska slussas in på dagis och karriären ska återupptas. Vem hämtar och vem lämnar? Vem stannar hemma om barnet är sjukt? Behöver någon av oss gå ner i arbetstid och i så fall vem?   – Det är lätt att det bara rullar på utan att man hinner tänka, men det är viktigt att sätta sig ner båda två och snacka om vad man vill, säger Malin Danielsson. Familjen Larje i Enskede, en av familjerna i boken, har lagt upp ett schema som hjälper dem att få familjelivet att fungera.

Måndagar och tisdagar är Kristins hämtdagar. Då är det hon som hämtar Vill, 7, i skolan och är ansvarig för middagen. Onsdagar och torsdagar är det Johans tur. Då sköter Kristin lämningen på morgonen, men har ingen inställelseplikt på kvällen utan kan jobba sent i ateljén eller gå ut och ta en öl med kompisarna på kvällen om hon känner för det. Fredagarna delas upp så att det på 100 dagar blir exakt 50 hämtningar och 50 lämningar var.   – Många sätter sig på söndagskvällen med filofaxerna och planerar för veckan som kommer. Det behöver vi aldrig göra, säger Kristin Larje. Om någon oförutsedd händelse inträffar, som att Vill blir sjuk och måste vara hemma från skolan finns ett schema för det också.

Familjen Larjes jämställdhetsplan kan verka överdriven, men den kom inte till av en slump. Det kostade en familjekris och nästan  skilsmässa innan den kom till. Som nyblivna föräldrar hade Johan och Kristin valt bort sig själva och varandra, tills det en dag tog stopp. En tid bodde de till och med på var sitt håll.   – Nu när vi har påbörjat vår väg tillbaka till varandra inser vi att båda behöver mycket egentid. Det kanske verkar inrutat och tråkigt att leva efter schemat, men vi vet vad alternativet är, säger Johan Larje.

Snart ska Vill få ett syskon, en liten tjej från Indien. Den här gången känner sig Johan och Kristin säkra på att de kommer att hålla ihop, med schemats hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro