ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schenström hade krisjouren

TT · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Statsminister Fredrik Reinfeldt bekräftar för riksdagen att Ulrica Schenström ingick i den grupp som hade jourberedskap den aktuella kvällen. Statsministern säger att han informerades om detta på onsdagsmorgonen.

Efter krogbesöket informerade Schenström statsministern om besöket, om att hon druckit vin, att hon hade jour men att hon varit kapabel att fullgöra sina uppgifter.-Det tror jag på tills jag får andra fakta på bordet, sade Reinfeldt då. När nya fakta presenterades på onsdagen hade han det samtal med Schenström som ledde till att hon begärde sitt entledigande.

Just nu håller statsministern en extrainsatt presskonferens. På frågan om hur det kändes när han fick beskedet om krognotan på dryga 900 kronor svarade han:

– Det är en av mina tyngsta stunder politiskt.

Gjorde Ulrika Schenström något fel?– Det är en bra fråga. Jag är inte av den uppfattningen av jourberedskap ska förbjuda alkoholintag. Men det handlar om intag. Ett litet intag påverkar inte så mycket. Men jag fick uppfattningen att hon inte var så påverkad att det inverkade på hennes beredskap. Alkoholintaget som har bevisats av krognonotan har passerat det jag kan acceptera.

Reinfeldt anser dock att det råder en rad missuppfattningar om hur krisberedskapen fungerar och slog fast att det inte är en enda person som har jouren.– Vi har en opolitisk jour och en politisk jour där personer från flera departement ingår, sade han och förklarade sig vara beredd att se till att ge en fördjupad information, om riksdagen vill ha det.

Fredrik Reinfeldt underströk att inget hände, trots att Ulrica Schenström hade jouren på krogen.– Det har inte skett något som har påverkat någon människa i Sverige, sade han. Han sade också att han tagit sitt ansvar genom att se till att en ny krishanteringsorganisation snart kommer på plats i statsrådsberedningen med en hög, opolitisk chefstjänsteman som ansvarig.Miljöpartiets Peter Eriksson sade att det inträffade sannolikt skadat regeringen och statsministern men också förtroendet för krishanteringsförmågan.– Många ställer sig frågan, vad hade hänt om en allvarlig händelse hade inträffat som statssekreteraren skulle ha hanterat. -Jag har kommit hit för att så rakt som möjligt svara på frågor. Men om ni ska be mig spekulera, så kanske inte statsministerns frågestund är det rätta forat. Jag har ingen anledning att sända oro till svenska folket, sade Fredrik Reinfeldt.

Personlig tragedi

Reinfeldt sade att förtroendet för Schenström bröts på onsdagen när nya fakta kom fram.– Då hade jag ledarskap nog att dra konsekvenserna av det, sade Reinfeldt och slog fast att Schenström "hade förbrukat sitt förtroende". -Det är en personlig tragedi för henne och för mig, sade han.

Schenström avgår

Statsministerns statssekreterare Ulrica Schenström avgår. Efter en veckas turbulens kring krogbesöket med TV 4:as politiske reporter Anders Pihlblad skickade hon natten till torsdagen sin avskedsansökan till Fredrik Reinfeldt.

"Redan de bilder som publicerats och det faktum att jag genomfört samtal med en journalist och i det sammanhanget druckit vin är beklagansvärt", skriver Schenström i brevet.

"Jag har agerat olämpligt och det gör att jag inte anser mig kunna fungera med fullt förtroende i mitt uppdrag. Jag beklagar också att jag inte inledningsvis förmått att klarlägga det som förevarit för statsministern och allmänheten. Detta är misstag som jag djupt beklagar och ångrar", skriver hon.

Fredrik Reinfeldt ville inte kommentera Schenströms beslut under natten.

Regeringen, som formellt ska bevilja avskedet, ska ta ställning "så snart som möjligt", sade statsministerns pressekreterare Oscar Hållén till TT.

Inga kommentarer

Samtliga partiledare i den borgerliga alliansen avböjde att kommentera. Inte heller EU-minister Cecilia Malmström (fp), som ingår i statsrådsberedningen, ville säga något.

På onsdagskvällen kom först besked om att Schenström skulle ta ledigt med motiveringen att hon arbetat väldigt hårt och att hon också tagit det som hänt hårt. Först därefter skulle hon svara på frågor.

Hur berusad Schenström var på krogen eller hur mycket hon druckit är oklart.

– Hon var inte redlös, men jävligt glad i hatten, har reportern Anders Pihlblad sagt.

Reinfeldt har, efter att först ha avfärdat uppgifterna om att Schenström skulle ha varit onykter, medgivit att hon drack vin, men att hon inte "varit påverkad på ett sätt så att det skulle ha inverkat på hennes möjligheter att fullgöra sina förpliktelser".

En extrovert person

Och under onsdagen fortsatte han att försvara sin statssekreterare:

– Alla som känner Ulrica Schenström vet att glad i hatten inte är ett tillstånd, utan ett karaktärsdrag hos henne, eftersom hon är en så extrovert person.

Frågan om huruvida Schenström hade krisjour under krogkvällen är fortfarande obesvarad. Hittills har statsministern vägrat att svara. Men TT erfar att flera ledamöter under torsdagens frågestund i riksdagen med statsministern kommer att be Fredrik Reinfeldt om besked i jourfrågan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro