ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schibbye och Persson på plats i domstolen

TT/Metro · 1 Nov 2011
Uppdaterad 1 Nov 2011
Åter på plats i domstolen.

Åter på plats i domstolen. Foto: Scanpix


I dag påbörjas rättegången igen mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Persson och Martin Schibbyes försvarsadvokat Seleshi Ketsela efter att tisdagens förhandlingar som ajounerades till torsdag. Seleshi Ketsela bedömer att rättegången mot svenskarna kan ta mellan fyra och sex månader.
Johan Persson och Martin Schibbyes försvarsadvokat Seleshi Ketsela efter att tisdagens förhandlingar som ajounerades till torsdag. Seleshi Ketsela bedömer att rättegången mot svenskarna kan ta mellan fyra och sex månader.Foto: Ingrid Dahlbäck /TT /Scanpix

Kl. 07:00 anlände Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, i en vit van till Lideta-ddomstolen i huvudstaden Addis Abeba.

I dag ställs de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye åter inför den etiopiska domstolen. De är anklagade för terrorbrott, och ett av åklagarens viktigaste bevis är en film där svenskarna påstås träna med skjutvapen tillsammans med terrorstämplade rebeller. Denna film kommer förmodligen att visas under dagen, som tros vara vikt åt åklagarens framställan. – Såvitt vi vet så kommer det vara åklagarens dag. Sedan kan det ju alltid utveckla sig på något annat vis, säger Sveriges ambassadör Jens Odlander i telefon från Etiopien till TT. Försvaret lär begära att få granska filmen, men det är oklart om det beviljas.

Försvarsadvokaten Abebe Balcha uppger att fyra vittnen ska höras under dagen enligt DN:s utsände reporter i Addis Abeba. Vittnena har kallats av åklagarsidan. Enligt uppgifter har dock åklagaren haft svårt att få tag på två av vittnena, så det är osäkert om de inställer sig i rätten, enligt DN.se.

Både USA och Tyskland finns representerade på rättegången genom ambassadpersonal, rapporterar DN i sin nätupplaga. – Det är viktigt för USA att närvara vid en rättegång som handlar om pressfrihet, säger Ian MacKenzie på USA:s ambassad i Addis Abeba till DN:s utsände reporter. 

Usel tolkning Tolkningen under processen i den slitna rättssalen i förra veckan var under all kritik, vilket även bevittnades av TT och andra tillresta medier. Jens Odlander har själv inte träffat svenskarna den gångna veckan, men annan ambassadpersonal har varit på besök i fängelset. – De mår fortfarande efter omständigheterna väl, men de oroar sig för att få sjukdomar. Jag kommer att träffa dem inom kort. Det är dags nu. Johan Persson och Martin Schibbye påstås enligt åtalet ha använt sina yrken för att sprida propaganda för den i Etiopien terrorstämplade organisationen ONLF. Båda nekar bestämt till alla anklagelser om terrorism.

klar

Artikellänk är kopierad

TT/Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro