ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schimpanskvinnan höll på att förlora nytt ansikte

Anna Åslund · 11 Maj 2016
Uppdaterad 11 Maj 2016
Charla Nash ansikte blev helt förstört efter att en schimpans gått till attack mot henne.

Charla Nash ansikte blev helt förstört efter att en schimpans gått till attack mot henne. Foto: TT


Charla Nash fick sitt ansikte totalförstört av en schimpans för sju år sedan. Sedan dess har hon genomgått en ansiktstransplantation, men nu har kroppen börjat stöta bort hennes nya ansikte.

klar

Artikellänk är kopierad

När Charla Nash, 62, blev attackerad av en schimpans 2009 uppmärksammades hennes historia över hela världen. Apan förstörde hela ansiktet och stora delar av hennes kropp och hon blev helt blind. Sedan dess har Charla, som ursprungligen kommer från Connectitcut, USA, många gånger berättat i media om sin kamp för att kunna återgå till ett normalt liv. 

Under de första åren gick hon igenom hon ett flertal operationer och slutligen gjorde hon en ansikts- och handtransplantation. Kroppen avvisade hennes nya händer men ansiktsoperationen har däremot varit väldigt framgångsrik – fram tills nu. 

►LÄS MER: Lugnande kan ha fått apan att gå till attack

Plötsligt har Charlas kropp börjat reagera negativt på hennes nya ansikte. 

– Jag hade ingen aning om vad som pågick, men plötsligt visade en undersökning på en viss avvisning, säger Charla till Today.

Personer som genomgår omfattande transplantationer måste äta starka mediciner för att kroppen ska acceptera de nya kroppsdelarna. Medicinen kommer med starka biverkningar och Charla har deltagit i en studie där läkare undersökt om det är möjligt för henne att avvänja sig vid dessa mediciner. Trots att experimentet inte gick som planerat ångrar inte Charla att hon deltog i studien. 

– Det kommer att hjälpa alla dem som skadar sig och behöver transplantationer. Studien är inget misslyckande. Läkarna har lärt sig så mycket av alla mina tester och det kommer att hjälpa utvecklingen att gå framåt. 

►LÄS MER: Segern: Förbud mot djurförsök på schimpanser i USA

Som tur är tror inte läkarna att Charla kommer att få bestående men av studien. Så fort hon börjar äta medicinen igen beräknas hennes kropp att börja acceptera hennes transplanterade ansikte som vanligt. 

För några år sedan kunde Charla inte klara sig själv alls, men i dag bor hon ensam i en lägenhet i Boston. Hon har en medhjälpare som kommer under veckodagarna men på helgerna sköter hon allt själv. 

– Jag har alltid varit självständig. Jag har bara velat komma tillbaka till det jag hade förut. I dag har jag precis den hjälp jag behöver. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro