ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schürrer: Jag känner mig kränkt

TT · 12 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Livstidsdömda Christine Schürrer vägrade svara på åklagarens frågor när förhöret med henne inleddes på fredagen i Svea hovrätt.

Åklagare Johan Fahlander började dagens rättegångsförhandling i Arbogamålet med att be Christine Schürrer berätta om sin semesterresa till Grekland sommaren 2007.Christine Schürrer förklarade att hon inte tänkte svara på detta utan sade att hon ville berätta fritt det hon har att säga.

Hon började sedan att läsa upp anteckningar på engelska ur sin dagbok, men möttes av protester från åklagaren som hävdade att anteckningarna inte ingår i förundersökningen.

Rätten beslöt att man ska kopiera innehållet så att alla parter får ta del av det.

Anteckningarna är utdrag ur mejl som de mördade barnens styvpappa skickade till Schürrer efter deras första kärleksmöte på Kreta i augusti 2006. I mejlet ska styvpappan ha skrivit att han saknade henne och att det "kändes tomt i sängen".

Diskussion uppstod mellan rätten och parterna om mejlet och rätten beslöt att ta en paus. Hovrättsrättegången hålls i dag och vissa andra dagar i Västmanlands tingsrätts lokaler i Västerås.

Efter en längre paus återupptogs förhandlingen strax före klockan 10. Rätten har kopierat mejl och annat utdrag från Schürrers dagbok.

Christine Schürrer tilläts därefter att fritt berätta sin version av händelserna och bemöta anklagelserna mot henne.

Hon började på nytt läsa upp det första mejlet styvpappan skickade till henne när hon fortfarande var kvar på Kreta sensommaren 2006.

Hon läste sedan upp utdrag från sina egna anteckningar om sitt förhållande med styvpappan och läste också upp avsnitt ur polisförhör som hållits med henne. Hon hävdar att sammanfattningen av vad hon sagt i förhöret inte är riktigt.

Åklagare Johan Fahlander protesterade på nytt mot Schürrers uppläsning och ifrågasatte om upplägget överensstämmer med rättegångsbalkens regler.

Rätten beslöt än en gång att ta paus för att undersöka om upplägget med förhöret med Schürrer strider mot rättegångsbalkens regler.

Rätten beslöt efter det nya uppehållet att tillåta Christine Schürrer att lägga upp sin berättelse på det sätt hon inlett förhandlingen med.

Hon fortsatte att på olika avsnitt i förundersökningen bemöta uppgifter om vad hon sagt. Hon hävdade att sammanfattningarna av vad hon sagt i polisförhören inte stämmer.

Christine Schürrer, som för dagen låtit sitt långa mörka hår hänga fritt över axlarna, har noga förberett förhöret med henne. Hon har en mängd anteckningar och handlingar framför sig på bordet som hon läser ur.

Som ett exempel på polisens felaktiga slutsatser om vad Schürrer sagt i förhören nämnde hon avsnittet om hennes flytt till Sverige.

- Jag flyttade inte till Sverige för att komma närmare styvpappan som är polisens slutsats utan för att jag ville jobba här, sade hon.

Christine Schürrer sade vidare att polisens blåst upp ett motiv som inte finns.

Hon tillbakavisade påståenden om att hon mått psykiskt dåligt och läste upp sina egna anteckningar ur dagboken.

- Jag har inte heller fantiserat om att leva ett liv tillsammans med styvpappan, fortsatte hon.

Åklagarna antecknade under Schürrers "anförande" flitigt vad hon sade. Bredvid dem sitter mamman, styvpappan, pappan och deras juridiska ombud. Mamman har sonens favoritdocka, Spindelmannen, i sitt knä. Hon vägrar titta bort mot Schürrer.

Christine Schürrer kritiserade åklagarna för att de beskyller henne för att ha tagit hand om en hammare som skulle användas som mordredskap.

- Deras påstående är illa förtal, sade hon.

Enligt Schürrer skulle gärningsmannen mycket väl kunna ha använt en yxa vid attacken mot mamman och barnen.

Christine Schürrer tillbakavisade också påståendet om att hon använt vita gymnastikskor när hon vistades i Sverige.

Rätten har på nytt tagit paus för att parterna ska få vila.

Christine Schürrer fortsatte efter pausen att anklaga åklagarna för att förtala henne. Hon känner sig kränkt av åklagarnas påstående om att hon några dagar före morden smugit runt familjens villa i Arboga och rekognoserat.- Illa förtal, hävdade hon på nytt.

Schürrer sade att hon inte hade någon hammare med sig när hon reste till Tyskland.När Christine Schürrer var klar med sin genomgång beslöt rätten att ta lunchpaus i en och en halv timme.

Efter lunch läste Christine Schürrer högt ur en tysk tidning som i somras hade en artikel om minnet. Hon anser artikeln intressant mot bakgrund av de uppgifter som två minnesforskare lämnat i hovrätten.

- Jag vill läsa texten i artikeln eftersom jag ifrågasätter varför jag sitter här. Jag försöker hitta ett svar på detta, sade hon.

Christine Schürrer fick därefter svara på frågor från åklagare Johan Fahlander. Den första gällde Schürrers resa till Grekland sommaren 2007.

- Berätta om resan, uppmanade åklagaren.

- Nej, svarade Christine Schürrer.

Hennes besked irriterade åklagaren som undrade varför hon inte vill berätta om resan. Schürrer hävdade att resan inte är relevant i rättegången.

Åklagaren bad Schürrer berätta om ett förhör som hållits med henne så sent som den 4 december. Förhöret skedde på begäran av Schürrer.

- Jag vill inte berätta, sade Schürrer.

Förhöret handlade om det nya tyska vittne som säger sig ha träffat Schürrer på Kreta i augusti 2007 men som åklagarna inte längre vill höra i målet.

Åklagaren förklarade att han har en strategi med att läsa upp förhöret om det tyska vittnet trots att kvinnans uppgifter inte längre är aktuella.

Schürrer vägrade kommentera åklagarens uppläsning av förhöret med henne den 4 december.

Hon fick därefter frågan om hon fött styvpappans barn som hon hävdat i flera mejl till honom.

- Det svarar jag inte på, sade hon.

Christine Schürrer vidhöll däremot att hon förra hösten fött ett barn i Tyskland.

Åklagaren pressade Schürrer om hennes påstådda graviditet. Han läste upp utdrag ur hennes dagbok som visar att hon knappast kan ha varit gravid som hon påstår. Av dagboken framgår att hon använt narkotika och levt ett hektiskt nöjesliv, något som enligt åklagaren inte stämmer bra överens med det liv en gravid kvinna lever.

Med frågorna vill åklagaren visa att Christine Schürrer ljuger och inte är trovärdig.

Åklagaren vädjade till Schürrer att visa att hon verkligen varit gravid.

Schürrer vill inte visa det.

- Om jag varit gravid eller inte spelar ingen roll, sade hon.

Åklagaren irriterades alltmer över att Schürrer ställer motfrågor så fort han frågar henne.

Förhöret med Christine Schürrer kunde hållas mindre irriterat efter pausuppehållet. Christine Schürrer berättade om att hon träffade styvpappan för första gången på Kreta i augusti 2006.

- Vi inledde snabbt ett förhållande. Det kändes som en tonårsförälskelse, sade hon.

Efter en vecka åkte styvpappan hem till Sverige men båda fortsatte att hålla kontakten med varandra. Hon besökte honom i Sverige flera gånger under hösten 2006.

- Vi hade det bra och vi ville båda fortsätta med vårt förhållande, berättade hon.

Under deras samvaro började styvpappan, enligt Schürrer, uttala önskemål om att bosätta sig på landet tillsammans med henne.

Hon berättade om sitt intresse för fornlämningar och om deras besök vid en runsten utanför Arboga. Det var där som hon säger sig ha varit samma dag morden i Arboga skedde.

Åklagaren bad henne berätta lite om runstenen hon besökt men det vägrade Schürrer göra.

- Varför ska jag berätta det,sade Christine Schürrer.

Besöket i december 2006 i Sverige blev Christine Schürrers sista tillsammans med styvpappan som par. Efter det att hon åkte tillbaka till Tyskland strax före jul höll de båda kontakt med varandra via mejl. En kväll i februari 2007 ringde styvpappan och gjorde slut.

- Han sade att han träffat en annan tjej. Jag blev överraskad och inte glad, medgav hon.

Däremot ville hon inte kännas vid uppgifter hon lämnat om sina sårade känslor i mejl och i förhör hos polisen.

Beskedet från styvpappan fick hon dagen efter det att hon bestämt sig för att åter resa till Sverige.

Det dröjde några veckor innan hon kom till Sverige. Hennes avsikt var att träffa styvpappan en sista gång och därefter begå självmord.

Hon sade att hon haft självmordstankar långt innan hon första gången träffade styvpappan på Kreta sommaren 2006 och menade att det brutna förhållandet inte hade något med självmordsplanerna att göra.

Hon berättade sedan hur hon med hjälp av sömntabletter försökte ta livet av sig under sin vistelse i Sverige.

- Det var inte lätt att ta beslutet. Det krävs mod. Jag vaknade upp och insåg att försöket inte funkade, sade hon.

Efter självmordsförsöket kontaktade hon styvpappan och bodde hos honom i två dygn.

Fredagen blev en ovanligt lång dag i rätten för alla parter. Trots att hela dagen ägnades åt förhöret med Christine Schürrer kunde förhöret inte slutföras.

Hovrätten tvingas använda sin reservdag i planeringen och det är måndagen. Då hoppas man kunna avsluta förhöret med Christine Schürrer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro