ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Schweiz följer Sverige – öppnar upp för snusförsäljning

Jesper Lindqvist · 12 Jun 2019
Uppdaterad 12 Jun 2019
Schweiz högsta federala domstol har beslutat om att upphäva landets förbud mot snusförsäljning.

Schweiz högsta federala domstol har beslutat om att upphäva landets förbud mot snusförsäljning. Foto: Johan Nilsson/TT/imageBROKER/REX


Sverige och Norge är inte längre ensamma i Europa om att tillåta snusförsäljning. Nu har den högsta federala domstolen i Schweiz beslutat om att det inte finns några hinder för att sälja tobaksprodukten i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige och Norge är sedan tidigare de enda två länderna i Europa med en reglerad snusmarknad. Ett förbud mot försäljning gäller annars inom EU, något som EU-domstolen slog fast så sent som i slutet av förra året.

Nu har dock en dom i den högsta federala domstolen i Schweiz öppnat för att även de ska kunna tillåta snusförsäljning.

Bakgrunden är att den schweiziska tullen 2016 nekade import av ett större parti snus – ett beslut som sedermera överklagades och till slut hamnade i högsta instans.

Regeringen vill lagstifta om försäljningen

Den schweiziska domstolen resonerade som så att försäljningsförbudet saknar rättslig grund, eftersom man parallellt tillåter försäljning av cigaretter som är mer skadliga för hälsan.

Landets regering har samtidigt lagt fram ett lagförslag om att tillåta snusförsäljning i landet.

– Beslutet innebär att Schweiz blir det tredje landet i Europa med en reglerad snusmarknad efter Sverige och Norge. Vi kommer noga att läsa domen och därefter fatta ett beslut om vilka möjligheter den för med sig, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör för snusföretaget Swedish Match, till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro