ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schweizare gör hundkorv och kokar katter – helt lagligt

Tomas Lundin · 27 Nov 2014
Uppdaterad 27 Nov 2014
Tomi Tomek (i rött hår) kampanjar för att avskaffa hund- och kattätandet i Schweiz.

Tomi Tomek (i rött hår) kampanjar för att avskaffa hund- och kattätandet i Schweiz. Foto: SOS Chats Noiraigue


klar

Artikellänk är kopierad

Varje år hamnar katter och hundar på matbordet. Inte i något land långt bort, utan i Schweiz.  – Ett recept är att ta en kattunge, lägga dem i mjölk under natten och sen tillaga den i ugnen med timjan och rosmarin , säger djurrättsaktivisten Tomi Tomek till metro.se.

Tomek leder organisationen SOS Chats Noiraigue, som nu har startat en namninsamling för att förbjuda ätandet av hund och katt i landet. Hon berättar att traditionen inte är särskilt gammal, men har hängt kvar i vissa kantoner.

– Under andra världskriget när det var matbrist gjorde man korv av hundkött och tillagade katter som kaniner. Det är en tradition som har stannat kvar hos vissa bönder i dalgångarna, säger Tomi Tomek.

En representant för Schweiz ambassad i Stockholm, som ber om att få vara anonym, bekräftar att det förekommer traditionellt ätande av husdjur i landet.

– Det är väldigt ovanligt, men jag vet att det finns platser där folk äter hundar. Jag visste inte om katterna. ► LÄS MER: Hundkött mindre populärt bland unga sydkoreaner

De flesta schweizare vet inte om att katt- och hundätandet pågår, berättar Tomek, som träffat flera bönder som ibland äter katter när det blir för många på gården. Kattungar föredras eftersom deras kött är mörare, i övrigt tillagas köttet precis som kanin. En man förklarade att det kostade för mycket att sterilisera katterna och de var goda, så att äta dem var att slå två flugor i en smäll.

– Ett recept är att ta en kattunge, lägga dem i mjölk under natten och sen tillaga den i ugnen med timjan och rosmarin.

Enligt den schweiziska tidningen Blick är det till skillnad från grannländerna Tyskland och Italien inte olagligt att äta katt eller hund i Schweiz, så länge djuren avlivas humant och det inte sker av kommersiella ändadmål. Nu vill SOS Chats Noiraigue samla ihop en tillräckligt stark opinion för att få till en lagändring.

– Jag tror att det är viktigt att folk från andra länder reagerar. Politikerna är väldigt måna om bilden av Schweiz som ett trevligt och modernt land, säger Tomi Tomek. 

På torsdagen hade organisationen samlat ihop över 18 000 namnunderskrifter för att förbjuda hund- och kattätandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro