ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Schyfferts invandringsutspel: Vi har råd att hjälpa folk. Punkt”

Tomas Lundin · 6 Feb 2015
Uppdaterad 6 Feb 2015

Foto: TT/Montage


Hur mycket kostar egentligen invandringen – och skulle du verkligen göra något bättre för pengarna? Den frågan ställer komikern Henrik Schyffert i ett inlägg på Facebook, som delats över 8 000 gånger.– Vi har råd att hjälpa folk. Punkt, säger Henrik Schyffert till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

MetroLundgrenSchyffert berättar för att inspirationen till inlägget kommer från vännen och kollegan Lotta . 

– Det fick mig att tänka att det är en rolig tanke och kolla hur mycket stålar blir det egentligen och vad skulle vi göra för pengarna om vi stängde av allt. 

Enligt Migrationsverket är kostnaden för invandrarna sex miljarder kronor, men Henrik Schyffert tjugodubblar det till fantasisumman 120 miljarder för att göra en poäng och för att möta de som inte tror på myndighetens prislapp. 

”120 miljarder delat på 10 miljoner pers som bor i det här landet är 12 000:- per person. Så mycket sparar du på att tvinga de där krigsdrabbade barnen sitta i snömodden i flyktingförläggningar istället för att få komma hit och få chans till ett värdigt liv.”

Henrik Schyffert säger att han fokuserat på att tala om siffrorna eftersom det är konkret, och att svenskar har svårt att prata om saker som inte är konkreta. 

– Det är därför alla lägenheter säljs med kvadrameterpris och inte med ’det kändes som en skön lya’. Jag tycker det är dags att visa att siffrorna är helt irrelevanta. 

Han tror att folk gömmer sig bakom siffror när det i själva verket handlar om rädsla. 

– Vi har råd att hjälpa folk. Punkt. Säg istället att ni är rädda för det som är annorlunda så kommer diskussionen att hamna på en mycket vettigare nivå, säger han till Metro. 

Över 20 000 personer har kommenterat inlägget. Många hyllar Schyfferts tankeexperiment medan andra är kritiska. Läs inlägget och kommentarerna nedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro