ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Scientologkyrkan får böta miljoner

TT · 27 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Danielle Gounord är talesperson för den franska scientologikyrkan.

Danielle Gounord är talesperson för den franska scientologikyrkan. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En domstol i Frankrike fällde på tisdagen scientologikyrkan i landet ett uppmärksammat bedrägerimål. Däremot lyckades man inte — på grund av en något märklig ny lag — upplösa delar av scientologirörelsen i landet.

I domen åläggs en bokhandel och ett scientologicentrum i Paris att betala drygt sex miljoner kronor i böter. Rörelsens franske ledare, Alain Rosenberg, dömdes att betala drygt 300 000 kronor.– Men jag tycker det är mycket beklagligt att lagen diskret ändrades precis före rättegången inleddes, sade Georges Fenech, den franska regeringens samordnare för att övervaka och bekämpa sekter, om domen.Fenech syftade på den lagändring som — till väldigt mångas överraskning — antagits precis innan den aktuella rättegången skulle inledas i maj, och som i praktiken hindrade domstolen att förbjuda scientologerna att verka i Frankrike. Nu är lagen återställd, men domstolen var bunden att följa lagen eftersom den var i kraft när processen började.

Rättegången har gällt anklagelser från två kvinnor. Den ena anklagade scientologerna för att ha manipulerat henne att betala över 200 000 kronor för olika scientologprodukter som till exempel en "elektrometer" för att "mäta mental energi".

Kvinnan vittnade om att hon blivit kontaktad av en scientolog på gatan i Paris 1998. Han erbjöd henne då en gratis personlighetstest och detta visade enligt scientologen att hennes resultat var svagt. Efter det lyckades rörelsen sälja ett antal "livsförbättrande kurser" och olika dyra produkter till henne.Den andra kvinnan vittnade om hur hon av sin chef som tillhörde scientologikyrkan tvingades genomgå tester och delta i dyra kurser. När kvinnan vägrade fick hon sparken från sitt jobb.

I Frankrike räknas scientologirörelsen som en sekt, och inte som en religion — men det gör den i exempelvis USA där kändisar som skådespelarna John Travolta och Tom Cruise är aktiva medlemmar.

Advokat Patrick Maisonneuve, som företrädde scientologerna, förklarade efter rättegången att han avsåg överklaga domen, men att "det viktigaste är att denna organisation kan fortsätta verka i Frankrike".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro