ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-anställd i miljonaffär med rysk kriminell – kallas för säkerhetsrisk

Aron Andersson · 23 Sep 2016
Uppdaterad 23 Sep 2016

Foto: TT / MONTAGE


En tjänsteman som jobbar vid Sverigedemokraternas riksdagskansli har gjort miljonaffärer med en rysk affärsman. Flera experter pekar ut honom som säkerhetsrisk, skriver Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare berättat om den 34-åriga mannen, som skrivit en debattartikel i Aftonbladet under falskt namn. Aftonbladet avslöjade sedan att mannen, som bland annat går under namnet Egor Putilov, har bytt namn flera gånger och arbetat som frilansjournalist för flera tidningar.

► LÄS MER: Skrev falsk debattartikel – var anställd av SD

Nu skriver Sveriges Radio att samma man gjort affärer med en rysk affärsman, tillika dömd brottsling. 2014 köpte han ett hus utanför Stockholm av en nu dömd rysk företagare från Sankt Petersburg. 34-åringen betalade sex miljoner kronor för huset, vilket bara är hälften av vad affärsmannen betalat några år tidigare.

Två månader senare sålde Putilov huset vidare, för dubbelt så mycket, och gjorde därmed en vinst på sex miljoner kronor. Säljaren beskrivs av ryska medier som kriminell med kopplingar till ryska myndigheter.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger Lars Nicander vid Försvarshögskolan till Sveriges radio, och han säger att den stora vinsten är ”alldeles för konstig”.

Affären gör 34-åringen till en säkerhetsrisk, då det inte går att utesluta att den kriminella affärsmannen har en hållhake på 34-åringen, menar Lars Nicander. Han rör sig dessutom fritt i riksdagen, innanför skalskyddet.

► LÄS MER: Bild på ryska Alexei användes i svensk debattartikel: ”Var en chock”

Egor Putilov har själv inte velat ställa upp på intervju men uppger att säljaren bara ville göra en snabb affär. För personer som jobbar i riksdagen får partierna själva avgöra om en säkerhetsprövning ska ske. SD:s presstjänst uppger att de har som rutin att säkerhetspröva alla och att de inte kommer att vidta ytterligare åtgärder.

– Hittills har de uppgifter som lagts fram varit partsinlagor och hörsägen, säger presschef Henrik Vinge till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro