ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD fäller regeringens budget

Åsa Larsson · 2 Dec 2014
Uppdaterad 3 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Sverigedemokraterna meddelar att man fäller regeringens budget. Det meddelar man på en presskonferens.

– Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger den tillfällige partiledaren Mattias Karlsson.

Statsminister Stefan Löfven redogör på en pressträff för regeringens syn på det uppkomna parlamentariska läget.

– SD:s besked betyder inte enbart att de tänker rösta ner den här regeringen utan varje regering som inte dansar efter deras pipa, säger Löfven.

Är de borgerliga partierna nu beredda att samarbeta med regeringen undrar han, eller är de beredda att regera med SD? undrar Löfven. Läget är allvarligt, konstaterar Löfven och betecknar SD:s agerande "exceptionellt". S och MP bjuder in de borgerliga partierna till överläggningar redan på tisdagskvällen.

Alliansen och Sverigedemokraterna har reserverat sig mot regeringens budget och om SD röstar med Alliansen innebär det ​att de rödgröna blir sittande med en borgerlig budget.

På frågan om Alliansen tänker lägga ner sina röster för sitt eget förslag säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra nej.

– Det är inte oppositionens ansvar att få igenom regeringens budget, säger Kinberg Batra. Centerledaren Annie Lööf har inga råd att ge Stefan Löfven om hur han ska hantera den uppkomna situationen. Hon räds inte ett eventuellt extra val, säger hon.

– Vi har kraften, politiken och kapitalet, säger hon.

Statsminister Stefan Lövfen har meddelat att han tänker avgå om han inte får igenom regeringens budget på onsdag.

– Vi utgår ifrån att SD följer praxis och lägger ned sina röster i andra omgången. Skulle det vara så att de inte gör det, då har vi ett nytt läge och nya förutsättningar, har Stefan Löfven sagt.

Löfven kan också välja att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för vidare förhandlingar. Löfven bjuder in de borgerliga partierna 

På presskonferensen säger Mattias Karlsson att SD också kommer att fälla även Alliansens kommande budgetar om inte invandringspolitiken förändras, skriver TT.

Karlsson får frågan om SD inte riskerar att förlora sin roll som vågmästare nu, om den rödgröna regeringen gör upp med något eller flera av de borgerliga partierna.

– Vi är beredda att ta den risken för att få upp invandringen på dagordningen, säger Karlsson.

– Sverigedemokraterna kommer att agera för att försöka fälla varje regering som väljer att föra en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik, säger Karlsson som motivering.

Löfven och vice statsmimister Åsa Romson kommer att kommentera SD:s besked efter presskonferensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro