ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD fejkade opinionsundersökning med stulen logga

Alva Forsberg Fierro · 23 Dec 2015
Uppdaterad 23 Dec 2015
På distriktsbladet fanns en jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor. Testet påstås ha utförts av institutet Råd & Rön under december månad.

På distriktsbladet fanns en jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor. Testet påstås ha utförts av institutet Råd & Rön under december månad. Foto: Jönköpingsposten


Sverigedemokraterna i Jönköpings län hittade på en fejkad panel i sitt distriktsblad och använde sig av konsumenttidningen Råd & Röns namn och logga.

klar

Artikellänk är kopierad

På ett distriktsblad som skickade ut till partiets medlemmar använde sig SD Jönköping av Råd & Röns logga – utan att fråga om lov – tillsammans med en påhittad testpanel, skriver Jönköpings-Posten.

På bladet fanns en jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor.

SD skriver bland annat: ”Testpanelen är bestående av människor med förnuft och gott omdöme. Felmarginalen är mindre än 0,02 procent och samtliga tillfrågande utgör ett representativt urval av befolkningen”.

►LÄS MER: SD-politiker sprider myter om judisk bankmaffia på Facebook

Testet påstås ha utförts av institutet Råd & Rön under december månad. Nu kräver Råd & Röns chefredaktör Carina Lundgren, partiet på skadestånd. 

— Fallet är solklart. De har gjort intrång och olovligen använt sig av vår logotyp. Betalar de inte, så går vi vidare till Kronofogden, säger Carina Lundgren till tidningen. 

SD i Jönköping menar att det handlar om ett slarv i korrekturläsningen.

– Det var en skämtsam undersökning om opinion i Sverige. I originalet som vi skulle skicka till tryckeriet var det ”Rön & Råd”,  och med en logotyp som inte alls skulle vara lik tidningen Råd & Röns, säger Björn Runn, ordförande i SD Jönköping och vice ordförande i SD Jönköpings län till SVT Nyheter.

►LÄS MER: SD ansökte om bidrag för kvinnoförbund som inte fanns

Carina Lundgren köper inte den förklaringen. 

– Men det ändrar inte på faktum. De har gjort ett intrång och använt vår logotyp utan tillstånd och det tillåter inte vi, säger Carina Lundgren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro