ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD fortsätter växa trots skandaler

Anders Göransson och Peter Lindholm · 25 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011
William Petzäll, 23, satt tidigare i riksdagen för Sverigedemokraterna. Nu har han hoppat av från partiet – och tagits in för tvångsvård av missbrukare.

William Petzäll, 23, satt tidigare i riksdagen för Sverigedemokraterna. Nu har han hoppat av från partiet – och tagits in för tvångsvård av missbrukare. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX


Misshandelsåtal och folkdräktsbråk. Det har varit en tung höst för Sverigedemokraterna Men stödet för partiet fortsätter att öka – nu uppe på 7,4 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit en skandalfylld höst för Sverigedemokraterna. Rubrikerna har handlat minst lika mycket om krogbråk, missbruksproblem och vidlyftigt taxiåkande som om partiets politik. Kulmen nåddes i går när det avslöjades att den avhoppade SD-riksdagsmannen William Petzäll, numera politisk vilde, tagits in för tvångsvård enligt lagen om vård av missbrukare. Men ”affärer” som skulle vara förödande för vilket annat parti som helst verkar inte bekomma Sverigedemokraternas anhängare alls. Tvärtom ökar stödet för partiet. I Sifos senaste mätning, i vecka 41, når SD hela 7,4 procent av väljarstödet – en bra bit över resultatet i riksdagsvalet. Det sker med en politik som är minst sagt spretig. Bland SD:s 284 inlämnade motioner finns förslag om särskilda djurpoliser, mer kärnkraft, sänkt gräns för fri abort, söndagsöppet på Systemet, att Brå ska redovisa varifrån brottsmisstänktas föräldrars far- och morföräldrar kommer samt att burka på allmän plats ska ge upp till ett års fängelse.

Från jubel till vildeSeptember. William Petzäll, 23, uppmanas på grund av missbruksproblem att avsäga sig sin riksdagsplats. Petzäll, som under valnatten jublade över ”60 000 kr i månaden och gratis övernattningslägenhet i Stockholm – för skattebetalarnas pengar” väljer att stanna kvar som politisk vilde.Bråk på Stureplan September. SD-ledamoten Erik Almqvist, 29, polisanmäls efter att ha slagit en krogvakt vid Stureplan som nekat honom inträde. Han svarar med en motanmälan. Utredningen läggs ner.ReligionsprotestSeptember. SD protesterar mot gudstjänsten i samband med riksdagens högtidliga gudstjänst. Parti­- ledare Jimmie Åkesson, 32, skriver att han blir ”illa berörd” av att man valt att ”politisera gudstjänsten” genom att upplåta delar åt en rabbin och en imam.Nekades folkdräktSeptember. Ledamoten Mattias Karlsson, 34, vill klä sig i folk­dräkt vid riksdagens öppnande. En medarbetare i Dräktrådet i Krono­- bergs län vägrar att hyra ut sin privata dräkt då hon inte delar SD:s ideologi. Kvinnan bombarderas med mejl och telefonsamtal. Åtal för misshandel September. Jan Borsing, 65, högt uppsatt Sverigedemokrat i Göteborg, åtalas, misstänkt för miss­handel av en busschaufför då denne krävt att se biljett. Mest taxi i riksdagen   September. Sverigedemokraterna åker mest taxi av alla. Över 600 000 skattekronor under ett år, rapporterar DN.    Bojkottas av S och V Oktober. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppar av en partiledardebatt i SVT eftersom de inte ville stå bredvid Sverigedemokraterna i ”Agenda”. Något som ledde till att SD fick större utrymme än de annars skulle ha fått.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson och Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro