ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD kan få miljonbelopp – utan krav på politiskt arbete

Björn Sjö · 12 Sep 2018
Uppdaterad 12 Sep 2018
Sverigedemokraterna menar att kommunalt partistöd kan användas för att bygga upp organsationen.

Sverigedemokraterna menar att kommunalt partistöd kan användas för att bygga upp organsationen. Foto: IBL


Sverigedemokraterna har för fjärde valet i rad erövrat fler mandat i kommunerna än man har kandidater till. Nu är frågan om SD också följer sin tradition att kräva partistöd även för tomma stolar. Det har lönat sig förr.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna beräknas få 27 tomma stolar i kommunerna efter helgens val. Det är betydligt färre än efter valen valen 2006, 2010 och 2014.

Men de valen fick rättsliga efterspel, eftersom SD krävde att få kommunalt partistöd även för obesatta mandat.

SD menade att väljarna ville ha partiets politik, och partistödet skulle gå till att bygga upp organisationen och rekrytera nya kandidater till nästa val.

SD överklagade och vann

Många kommuner nobbade SD-kraven. Men Sverigedemokraterna överklagade 2012 Södertäljes avslag till kammarrätten och vann.

Södertälje tvingades betala fyra års partistöd plus ränta i efterskott. Notan slutade på 1,9 miljoner kronor. Trots att partiets två stolar stått tomma nästan hela mandatperioden.

De flesta kommuner valde efter denna dom att betala ut stöd när partiet kom med sina krav. Det skulle bli dyrare att driva juridiska processer, löd resonemanget.

Norrköping, Hultsfred, Hofors, Eskilstuna, Svedala , Tomelilla, Skurup, Karlskoga, Trollhättan och Salem var några kommuner som gav efter.

En av få kommuner som vägrade betala var Staffanstorp i Skåne. Där missade sedan SD att överklaga kommunens beslut till domstol i tid

Lagen ändrades 2014

Kommunernas missnöje över miljonrullningen till tomma SD-stolar ledde till ändringar i kommunallagen 2014.

Nu fick kommunerna möjlighet att koppla stödet till om partiet verkligen var representerat i fullmäktige, samt koppla en del till hur många mandat som var besatta.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) skickade ut information om lagändringarna till kommunerna.

– Men det är upp till kommunerna att själva bestämma. Vi vet inte exakt hur många som beslutat om att stödet ska kopplas till mandaten. Vi går heller inte ut med några rekommendationer, säger Martin Lidhamn, handläggare hos SKL.

SKL:s jurist Helena Linde tror dock att de flesta kommuner anammat de nya reglerna.

– Det är jag säker på. Att lagen är frivillig beror på att man inte vill tvinga fram en ordning. Det som efterfrågades av kommunerna var en möjlighet att begränsa stödet till tomma stolar. Och det fick man.

Totalt betalade kommuner och landsting ut 763 miljoner kronor i lokala och regionala partistöd 2017, enligt beräkningar i tidningen Dagens Samhälle.

SD har inte velat kommentera vilka planer partiledningen har att söka lokala partistöd i de kommuner där det saknas kandidater till alla mandat.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro