ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD kräver talmansposten

TT · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

Foto: Fredrik Persson/TT


Sverigedemokraterna (SD) kommer, i kraft av att partiet nu blir riksdagens tredje största parti, att kräva en talmanspost.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi förutsätter ju att vi ges den talmanspost som vi är berättigade till utifrån vår storlek, säger SD:s partisekreterare Björn Söder till SR Ekot.

Den 29 september ska riksdagens talmän väljas i en sluten omröstning. Det är inte reglerat i riksdagsordningen hur posterna ska fördelas.

Talmannen leder riksdagens arbete. Vid sin sida har han tre vice talmän och praxis är att de posterna tilldelas partierna i förhållande till deras storlek.

– Det är klart att det är viktigt att vi också finns med och har den positionen. Det handlar ju också om att vara en representant för Sveriges riksdag utåt, säger Söder.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kommenterade SD:s krav när han intervjuades tillsammans med partikollegan Åsa Romson i SVT:

- Jag tror det är en av de sakerna som precis oroat många, att man kan kräva uppdrag där man inte bara representerar partiet utan hela landet. Jag kan se varför de kräver detta. Samtidigt är det ett uppdrag där man inte bara företräder Sverigedemokraterna utan hela landet och då ställs andra krav, sade han.

Centerns partiledare Annie Lööf står fast vid att hon inte tänker samarbeta med Stefan Löfven och hon tycker att det tunga ansvaret för att bilda regering ligger på honom. Det säger hon i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

- Det är ju Löfvens parti som har blivit störst, och hans rödgröna block har blivit störst. Vi fyra partiledare för Alliansen är fortfarande kvar. Vi går in i en aktiv opposition, säger Lööf till programmet.

I och med att de rödgröna har blivit större än Alliansen kommer de fyra borgerliga partierna att lägga ner sina röster när man röstar om statsministerposten. Däremot lägger de fram en egen budget.

Lööf tycker att det är konstigt att Löfven gett kalla handen till V.

- Han sade nej till V redan i måndags — trots att han är beroende av deras stöd. Han behöver ha det både för att vinna statsministeromröstningen och för att lägga fram en budget.

Annie Lööf fick även se en skämtbild som spridits i sociala medier där man ser hur Löfven försökt nå henne upprepade gånger. Hon skrattade och betonade att bilden var påhittad, och tillade:

- Han har varken sms:at eller ringt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson var med i TV4 Nyhetsmorgon, där de fick frågor om det osäkra politiska läget. De pekade på vikten av breda överenskommelser.

- Det är ett svårt läge men vi politiker har vårt ansvar att lösa sådana här situationer. I det här läget handlar det nog om att gå fram steg för steg och se till de frågor som varje parti vill driva. Då behöver man en regering som håller så många dörrar öppna som möjligt för samarbete, säger Romson.

På frågan om vad de hoppas händer i dag svarade Gustav Fridolin:

- Vi hoppas att talmannen ger Stefan Löfven möjlighet att bilda regering. Jag hoppas också att han har fått höra att partierna är beredda att gräva ner stridsyxan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro