ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-ledamot anmäld för rasistattack i Riksdagshuset

TT · 28 Nov 2012
Uppdaterad 29 Nov 2012
SD-ledamot anmäld för rasistattack i Riksdagshuset Lars Isovaara är Sverigemokraternas kriminalpolitiske talesman och står nära partiledaren Jimmie Åkesson.

SD-ledamot anmäld för rasistattack i Riksdagshuset Lars Isovaara är Sverigemokraternas kriminalpolitiske talesman och står nära partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: Scanpix


SD:s riksdagsledamot Lars Isovaara har polisanmälts för rasistiska uttalanden mot en riksdagsvakt. Isovaara påstår sig ha blivit bestulen, men hans kvarglömda väska ska ha hittats på en bar i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Anmälan gjordes av två poliser som var med vid händelsen inne i riksdagen natten till onsdagen. Vakten skulle öppna en dörr åt Isovaara.

Kommissarie Torsten Stålnacke uppger för Expressen att SD-ledamoten blev förbannad och sade att "såna som dig vill jag inte ha med att göra". Enligt polisanmälan ska Isovaara också ha spottat i luften för att markera och ha härmat en gris.

Isovaara uppger att vad han kommer i håg sade han "kom inte nära mig" och "jag orkar inte med det här invandrarsamhället".

SD-ledamoten förklarar sig med att han var chockad efter att ha blivit bestulen på sin ryggsäck utanför riksdagen strax innan. Han hade varit på en bjudning och på en restaurang innan han i sin rullstol begav sig till sin bostad vid riksdagen.

Vid Riksbron ska Isovaara fallit omkull och två män hjälpt honom upp. Strax därefter upptäckte SD-ledamoten att ryggsäcken bak på rullstolen var borta. Han ska ha försökt komma i fatt männen, men fallit igen. Isovaara säger att han själv ringde polisen och att polisen följde med honom in i riksdagen.

Enligt expressen.se har dock en väska tillhörande Isovaara hittats på en bar i centrala Stockholm. Han har i så fall inte alls rånats, utan lämnat baren klockan 01.45 på onsdagsmorgonen, glömt kvar väskan och klockan 02.10 hittade personalen den, med Isovaaras riksdagslegitimation i.

Hur som helst var det när vakten i riksdagen skulle öppna en dörr som SD-ledamoten reagerade. Han uppfattade att vakten hade utländskt ursprung.

–Vakten påminde mig om en av de här killarna (gärningsmännen) som stod bredvid mig utseendemässigt, säger Isovaara till TT.

– Jag var i sådant chocktillstånd, jag kände igen. . . De var samma storlek och kanske kommer också från samma land ursprungligen, jag vet inte.

Isovaara förnekar att han skulle ha härmat en gris och uppger att han grät.

Enligt SD-ledamoten följde poliserna med honom upp på rummet, för att där göra en anmälan om rån.

– Visst var jag berusad, det ska man inte sticka under stol med, men inte i sådant skick att jag inte kunde ta hand om mig själv, absolut inte.

Vad som händer med polisanmälan om förolämpning är oklart. Det beror på om vakten vill gå vidare.

I ett skriftligt uttalande som skickades ut sent på onsdagskvällen säger Jimmie Åkesson:

"Om det är så att vi har blivit vilseledda angående händelserna i går natt så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser. Mer kan jag inte säga i det här läget då vi för tillfället delgivits information som ännu ej kunnat bekräftas".

Björn Ericsson, säkerhetschef på G4S och vaktens chef, tycker vakten har behandlats illa:

– Han utför ett jobb och ska inte behöva få sådant slängt i ansiktet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro