ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-ledaren försökte avsätta Löfven – dök själv inte upp vid omröstningen

TT-METRO · 20 Jan 2015
Uppdaterad 20 Jan 2015

Misstroendeomröstningen i riksdagen mot statsminister Stefan Löfven som SD begärt utföll med 45 röster för, 133 mot och 155 som avstod.

klar

Artikellänk är kopierad

Mattias Karlsson, vikarierande SD-ledare, var frånvarande vid omröstningen. Enligt Henrik Vinge, Karlssons pressekreterare, så var SD-ledarens flyg till Stockholm kraftigt försenat.

– Det är så klart förargligt, säger Vinge till Metro.

För att ett misstroende ska gå igenom krävs att minst hälften av ledamöterna röstar för.

– Trots sin korta tid vid makten har Stefan Löfvens regering presenterat ett pärlband av misslyckanden, förklarade SD:s Richard Jomshof SD:s begäran om misstroendeförklaring.

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth anmärkte att syftet bara är att väcka uppmärksamhet.

– Landets medborgare förväntar sig ett större ansvar, sade han.

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd talade för hela Alliansen och förklarade att den kommer att lägga ned sina röster i enlighet med principen att det största underlaget i riksdagen ska bilda regering.

– Det ska dock inte tolkas som att vi stödjer regeringen, vi kommer att fortsätta driva en aktiv oppositionspolitik, sade hon.

Miljöpartiet röstade mot misstroendeförklaringen medan Vänsterpartiet valde att lägga ned sina röster.

Misstroendeförklaringar är ovanliga, den senaste väcktes 2002 av Moderaterna som också fyra år tidigare väckte misstroende mot statsminister Göran Persson, utan framgång.

För att tvinga statsministern att avgå krävs minst 175 av de 349 rösterna i riksdagen. SD har 49 röster.

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson lade fram partiets begäran om misstroende vid partiledardebatten den 14 januari. Karlsson motiverade, i partiledardebatten, förklaringen om misstroende med att Löfven under sin tid som statsminister skapat stor osäkerhet genom att lämna olika och motstridiga besked flera gånger — till exempel om det extra valet som ställdes in innan det hade utlysts formellt. 

SD hävdar att statsministern bryter mot grundlagen i och med decemberöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna, en överenskommelse som också innebär att SD förlorar sin vågmästarställning vid budgetomröstningar.

Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

TT-METRO
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro