ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-missen: Kopierade budgeten och la den för fel kommun

Joel Linde · 24 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015
Lund till vänster, Luleå till höger.

Lund till vänster, Luleå till höger. Foto: andreashallgren/flickr, David Wargert/flickr


SD i Luleå kopierade hela sin budget från sina partikollegor i Lund. På ett ställe står det till och med att man vill stötta landsbruket på den skånska landsbygden”, säger Carina Sammeli (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Missen uppdagades av Nils Harnesk och Carina Sammeli från Socialdemokraterna i Luleå under tisdagens budgetfullmäktige, rapporterar tidningen NSD.

– När vi satt och tittade på motionen så fick vi det inte att gå ihop, det de föreslog och den verksamhet vi har, säger Carina Sammeli till Metro.

– Då googlar Nils och hittar ordagrant samma text som Sverigedemokraterna har lagt i Lund. Siffra för siffra. Till exempel för modersmålsverksamheten, då har man föreslagit att ta med de siffror som Lunds modersmålsverksamhet kostar.

►LÄS MER: Yougov: S når bottensiffror – lägsta stödet sedan valet

Enligt Carina Sammeli ger motionen ett oseriöst intryck, och de menar att han borde ta sitt uppdrag på större allvar.

– Han tjänar över 30 000 kronor i månaden som gruppledare, då tycker jag kanske att man kunde lärt sig vad Luleå kommun har för verksamhet och vad den kostar innan man lägger ett förslag om en annan budget, säger hon.

Personen Carina Sammeli talar om heter Oscar Rosengren, och han är gruppledare för SD i Luleå. Han säger till NSD att han inte ser något konstigt i att använda en annan kommuns budget.

– Varför inte återanvända något som är bra. Detta tyder bara på att det är en bra motion, säger han.

Trots rena felaktigheter i budgeten, som till exempel en post där det föreslås att 51 miljoner kronor ska dras från verksamheter i Lund, slår han ifrån sig kritiken.

– Det spelar ingen roll att ni kritiserar oss. Vi växer bara vi får uppmärksamhet.

►LÄS MER: Nej, SD har inte börjat sälja tändare efter bränderna på asylboenden

Carina Sammeli är dock hård i sin kritik.

– Han sa att om han skulle räkna på vad utlandsfödda elever kostar i Luleå så skulle han säkert komma fram till 51 miljoner, vilket är extremt oseriöst att höfta från en mycket större kommuns kostnader och använda dem till oss utan att veta någonting om hur många utlandsfödda vi har.

På partiets Facebooksida skriver Oscar Rosengren en förklaring till vad som skett. Han menar att Lunds budget är utförlig och omfattande och berör de flesta väsentliga områdena inom Sverigedemokratisk kommunalpolitik. Därför är det också naturligt att den fungerar som mall i utformningen av budgeten i Luleå.

"Samtidigt tar vi givetvis ansvar för tryckfel och ovidkommande fraser som inte bytts ut för att göra budgeten mer relevant för just vår stad. Det är kritik som är mer än skälig och vi ber självfallet om ursäkt för detta slarv."

Metro har sökt Oscar Rosengren.

►LÄS MER: Därför går SD bättre i webbmätningar än i telefonundersökningar

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro