ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-ordförande klädd i märke som förbjudits i Tysklands parlament

Karolina Skoglund · 2 Jul 2014
Uppdaterad 2 Jul 2014

Robert Stenkvist (SD) har synts i en minst sagt kontroversiell keps i Almedalen. Märket Thor Steinar, som kepsen är av, har nämligen förbjudits i Tysklands parlament på grund av dess värdegrund. Stenkvist själv säger sig dock inte känna till dess symbolik och fortsätter gärna att bära den. 

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Interasistmen.se

Sverigedemokraternas Stockholmsordförande Robert Stenkvist har synts i en keps från det tyska skandalmärket Thor Steinar i Almedalen. Bloggen ”Inte rasist… men” fångade det på bild under tisdagen. Märket är känt för att bäras av högerextrema och 2012, bara ett år efter massakern på Breiviks massaker i Norge, öppnade de en butik med namnet ”Brevik”. På grund av att ledamöter tyckte att märket stred mot landets konstitution ska det även ha förbjudits i det tyska parlamentet Bundestag. 

Robert Stenkvist säger sig inte känna till märket och menar att kepsen inte kan symboliseras med nazism. 

– Jag beställde den via en klädbutik på nätet som heter Nordic wear. Jag kände inte till märket sedan innan, utan tyckte det var en snygg keps med två runor på. Efter att jag googlat har jag förstått att det är ett märke som högerradikala bär, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är överdrivet, med långsiktiga kopplingar. Nu har jag en brun keps på mig. Är inte det heller okej då? Om inte partiledningen ber mig att lägga ifrån mig den kommer jag att bära den igen.

Butiken som Stenkvist hänvisar till säger sig vara den officiella återförsäljaren av Thor Steinar i Sverige och skriver bland annat såhär på sin Facebooksida: ”Vår populära huvtröja Droeding Division med inbyggd maskering i huvan, har för tillfället ersatts av en annan riktigt snygg huvtröja med samma funktion - Thule!”

Henrik Arnstad, författare till boken ”älskade fascism”, menar att det helt klart är en nazistsymbol på kepsen.

– Det här är en värd av bildspråk som är interna blinkningar. Allmänheten känner kanske inte till dem men de som är inne i vit-makt-rörelsen gör det. Denna symbol är att likställa med siffran 18 som står för Adolf Hitler, 88 som står för Heil Hitler och siffran 14 som är kopplat till en rasistisk bok. Det här är ett sätt att säga: ”Hej, här är jag” inbördes inom gruppen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro