ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-ordförande om film som förnekar förintelsen: Objektiv dokumentär”

Aron Andersson · 25 Nov 2014
Uppdaterad 25 Nov 2014

Foto: Montage


klar

Artikellänk är kopierad

SD-ordföranden David Bergquist hyllar en naziglorifierande film på Facebook. Filmen, som förnekar förintelsen, beskriver han som en objektiv dokumentär, skriver Expo.

I en diskussion på Facebook skriver David Bergquist, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Östra Stockholms län, om filmen ”The greatest story never told”:

”En rakt igenom objektiv dokumentär med undantaget att Sovjets bombning av Sverige förmodligen aldrig fanns med i tyskarnas övertygelse om att Sovjet hade planer på att invadera.”

Filmen är en sex timmar lång dokumentär som bland annat hävdar att det inte fanns några gaskammare i nazistiska läger och att den höga dödligheten i lägren berodde på tyfus, skriver Expo. Dessutom har filmens skapare sagt i intervjuer att han inte funnit några bevis för att massmord ska ha ägt rum.

David Bergquist har gett uttryckt för nazistiska idéer även tidigare. 2010 placerade han förintelsen inom citationstecken:

”Det sägs att man högtidhåller ”förintelsens” slut idag sedan 65 år tillbaka. Kommer detta år att bli början på slutet på den svenska förintelsen?”

I februari i år skrev han i en statusuppdatering, som uppmärksammades av sajten Interasistmen.se:

”Det finns onda krafter som har förvandlat Europas härskarfolk till en utdöende folkgrupp som ber om ursäkt för att de fortfarande inte har lämnat över hela sitt land och samtliga resurser till främlingarna. Dessa onda krafter kommer att vara extra synliga och tydliga och därmed också sårbara i och med valrörelsen.” 

När Metro får tag på David Bergquist bekräftar han att han skrivit om filmen.

– Ja, jag kan nog ha skrivit något i den stilen.

Att filmen bland annat förnekar förekomsten av gaskammare och att den höga dödligheten i koncentrationsläger skulle bero på tyfus jämför han med hur svält och bristsjukdomar räknas när dödssiffror från Sovjetunionen sammanställs.

– Det är klart att man måste räkna även sjukdomar som orsakats av att människor blivit instängda i till exempel koncentrationsläger, det måste också räknas in. Sedan vet jag inte vad det är för siffror det rör sig om, men det är många olika uppgifter här.

Filmen menar att allierade använt vilseledande bevis och skapat en förintelsemyt, håller du med?

– Det minns jag faktiskt inte, om det var så. Men det är klart, jag såg bara dokumentären en gång.

Står du fast vid att den är rakt igenom objektiv?

– Jag kanske tog i lite där. Om man utelämnar fakta så kan man se det som att det inte är objektivt, men om den fakta man tar upp, citat och så vidare, stämmer, då är det ändå objektivt i den meningen. Ja, det är kanske dumt att säga rakt igenom objektiv, det håller jag kanske med om. Men det handlar om att provocera lite i debatten också.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro