ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker åtalas för ofredande

TT · 31 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

OFREDANDE. En man i Helsingborg åtalas för ofredande av handikappade 22-åringen Fredrik Jönsson. Till helt nyligen företrädde den åtalade Sverigedemokraterna, medan Jönsson är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund.

"Är du den första överlevande aborten?", ska mannen ha frågat när han hösten 2006 ringde till Jönsson, som är allvarligt cp-skadad.Åtalet gäller två tillfällen i oktober förra året, då Jönsson fick flera nattliga samtal med förtäckta hot och hånfulla anspelningar på sitt handikapp.-Det ska ha förekommit ytterligare telefonsamtal, men detta är vad jag tycker att jag kan styrka, säger kammaråklagare Charlotte Österlund till TT. Lämnade självmantEtt par av samtalen har spelats in och rösten har identifierats som den åtalade mannens. Samtal har också kunnat spåras till hans hemtelefon. Ändå nekar han.Den åtalade satt till i somras i kyrkofullmäktige i Helsingborg för Sverigedemokraterna. Hans namn fanns också på partiets lista till kommunfullmäktige förra året.-Men han har självmant lämnat partiet sedan det öppnats ett uteslutningsärende mot honom, uppger Sverigedemokraternas pressekreterare Mattias Karlsson. Anledningen till hotet om uteslutning ska ha varit att mannen inför nomineringen ska lämnat oriktiga uppgifter till partiet om tidigare brottslighet.-Vi upptäckte att han hade ljugit ganska grovt, säger Karlsson. Sedan han lämnat partiet har den nu åtalade också nyligen anmält utträde ur kyrkofullmäktige. Där ska nu en ny företrädare för Sverigedemokraterna utses."Jättebeklagligt"Mattias Karlsson tar starkt avstånd från det som mannen anklagas för.-Det är jättebeklagligt. Vi tycker inte att någon ska kränkas för sin politiska åsikter, säger han. Till TT säger Fredrik Jönsson att han många gånger tidigare har trakasserats av personer med hemvist på den politiska högerkanten.-Det har pågått sedan jag var 14 år, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro