ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker: Bevara Sverige svenskt”

Clara Guibourg · 12 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014
SD-politiker: ”Bevara Sverige svenskt”

SD-politiker: ”Bevara Sverige svenskt”


Sverigedemokratiske politikern Joakim Larsson använde sig av en rasistisk slogan som partiets ledning tagit avstånd från.

klar

Artikellänk är kopierad

SD-politiker: ”Bevara Sverige svenskt” 
  Joakim Larsson (SD).
SD-politiker: ”Bevara Sverige svenskt” Joakim Larsson (SD).Foto: TT

Många har debatterat begreppet nationalism de senaste dagarna. Så även SD-politikern Joakim Larsson:  

”Nationalism för mig är den dagliga kampen för att bevara Sverige svenskt,” twittrar Larsson, som är politisk sekreterare hos partiet, och ledamot i Tierps kommunfullmäktige. Han har tidigare gjort utspel om att återinföra dödsstraff

”Bevara Sverige Svenskt" var en slogan som partiet på 80-talet använde på affischer med budskap som "Skända inte din ras" och "Undvik oskyddat samlag med negrer som bär på dödligt AIDS".

SD:s partiledning vill inte längre kopplas till vare sig uttrycket eller den rasistiska kampanjen: – Nej, jag använder inte det uttrycket, det är en så befläckad devis, sade Jimmie Åkesson 2013 till tidningen Dagens Samhälle.

Men Joakim Larsson ser inget problem med att han använder sloganen.  – Det är en slogan som vi har använt oss av inom partiet. Jag ser ingen koppling till en 30 år gammal kampanj, säger hantill Arbetarbladet.

Inte heller partiets pressansvarige Martin Kinnunen ser något stötande i Larssons ordval: – Det är inget begrepp vi använder längre i partiet. Men i sak ska det inte var något problem att argumentera för att man vill stärka den svenska kulturen, säger Kinnunen till Metro.

Men är det är inte lite skillnad på att "stärka den svenska kulturen" och att "bevara Sverige svenskt"? – Nej, inte som jag uppfattar det. Nationer handlar ju i grund och botten om folk som lever i ett land och uppfattar att man har en gemensam identitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro