ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker kallade flyktingar för kannibaler

Åsa Larsson · 5 Sep 2014
Uppdaterad 6 Sep 2014

En sverigedemokrat i Vimmerby jämförde flyktingar med "kannibaler och huvudjägare" och påstod att våldtäkter kan kopplas till ökad invandring under en debatt på en skola.

klar

Artikellänk är kopierad

Sandor Högye (SD) fick mycket mothugg under debatten på Vimmerby gymnasium då han kallade flyktingar från Mellanöstern för "kannibaler och huvudjägare".
Sandor Högye (SD) fick mycket mothugg under debatten på Vimmerby gymnasium då han kallade flyktingar från Mellanöstern för "kannibaler och huvudjägare".Foto: Sverigedemokraterna Vimmerby/Vimmerby gymnaisum

SD-politikern Sandor Högye deltog i ett antal debatter med flera andra politiker på Vimmerby gymnasium i går torsdag. Där uttalade han sig på följande vis:

"Jag har inte mycket till övers för religion. Särskilt inte den från Mellanöstern. Jag ska inte nedvärdera eller förminska kannibalers eller huvudjägares livsstil, de får gärna behålla den, men ta inte hit den. Nu har huvudjägarkulturen tydligen exploderat i Mellanöstern. Ska vi ha hit dem och de konflikterna? Fortsätter vi på det här sättet kommer exakt samma sak hända i Sverige."

Formuleringarna finns inspelade på filmmaterial som Vimmerby tidning tagit del av och bekräftas även av den moderate riksdagskandidaten Karl Holst som också deltog i debatten:

– Det var bland det vidrigaste jag hört. Och det var därför jag gick.

Holst lämnade salen och uppmanade på plats de andra två politikerna som deltog, riksdagskandidaten Camilla Stridh (S) och Folkpartiets gruppledare i Vimmerby Johan Rosén, att göra detsamma.

Vad tycker du om det Högye sa?

– Jag tyckte inte att sånt som han sa ska sägas i en politisk debatt eller inför människor som kommer från de länderna som han pratade om. Det är inte respekfullt och högst olämpligt.

Vad blev reaktionerna?

– De andra som var där, särskilt Socialdemokraternas representant, reagerade också och blev väldigt iriiterade och förbannade. När det var dags för replikskifte så deklarerade jag min tydliga ståndpunkt mot det han sa. Jag uppmanade även de andra partierna att gå och att istället delta i en ny debatt.

Men det var bara du som gick?

– Ja. Några av eleverna gick också.

Enligt rektor Richard Olovsson hade man bjudit in politikerna via kommunens demokratiberedning. Han tar avstånd från uttalandena:

–  Vi lutar oss ju mot skolans värdegrund och den stämmer ju inte på något sätt överens med det som han sa.

Till Vimmerby tidning säger Sandor Högye att han med sina kommentarer om "kannibaler och huvudjägare" försökt göra en referens till den framlidne toppdiplomaten Sverker Åström och att han menat att illustrera sin åsikt att kulturer inte går att kombinera.

Karl Holst (M) som var med tycker inte att det framgick under själva debatten:

– Nej, inte alls. Det var totalt fyra presentationer och under de övriga tre så var jag närvarande och då höll han kvar vid sin ursprungliga argumentation. Han la även till ett ställningstagande kring antal våldtäkter i Sverige och drog en parallell till den ökade invandringen.

Hur reagerade folk då?

– Eleverna visade väldigt stort mod och ställde bra och kritiska frågor under samtliga av debatterna.

Metro har sökt Sandor Högye. Till SVT:s Smålandsnytt säger Högye att han "gick lite för långt":

– Men när man går in på Youtube och kollar hur de beter sig, så känns det så främmande och jag vill inte ha det hit.

Sverigedemokraternas distriktsordförande för Vimmerby-Hultsfred, Bengt Barkman säger till Metro att han inte kan kommentera händelsen:

– Jag får inte uttala mig om det.

Metro har även sökt Sverigedemokraternas pressavdelning utan svar.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro