ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker kallade muslimer för "jordens avskum" – hoppar av

Hugo Ewald · 25 Jan 2016
Uppdaterad 25 Jan 2016

Foto: Montage/Facebook


Under söndagen väckte Sverigedemokraten Kent Elfstrand i Örnsköldsvik uppmärksamhet när det visade sig att han bland annat kallat muslimer för "jordens avskum". Nu frånsäger han sig alla uppdrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett Facebook-inlägg från Kent Elfstrand, där han liknar demonstranter i amerikanska Baltimore med apor.
Ett Facebook-inlägg från Kent Elfstrand, där han liknar demonstranter i amerikanska Baltimore med apor.Foto: Skärmdump/Facebook

Under söndagen kunde Facebooksidan SDcitat.se avslöja att Sverigedemokraten Kent Elfstrand, som nyligen satt som ersättare i Kommunfullmäktige i Östersund, skrivit flera rasistiska inlägg på Facebook.

Via två Facebookkonton har han bland annat delat bilder där svarta demonstranter i amerikanska Baltimore liknats med apor, kallat muslimer för "jordens avskum" och insinuerat att det enda somalier gör är att våldta och dagdriva.

"Trodde somalier bara hade 2 ämnen i skolan! Våldtäkt o dagdrivar ämnen" och "Tar gärna emot flyktingar förutom muslimer dom är jorden avskum", har han bland annat skrivit på Facebook.► LÄS MER: SD-politiker: Invandrare har lägre IQ

När Metro kontaktar Kent Elfstrand menar han att han efter uppmärksamheten valt att frånsäga sig sina uppdrag, men att de rasistiska inläggen ska förstås ses som skämt. När inläggen skrevs satt Elfstrand fortfarande som ersättare i kommunfullmäktige.

– Jag kanske har en sjuk humor och jag kan skoja om det mesta och det gör jag också. Det är ingen kränkning mot någon om ni tror det, säger han till Metro.

Kent Elfstrand menar att han blivit missförstådd av pressen, och att hans inlägg kommit ur att han har en hög tilltro för demokrati.

– Är det någonting jag respekterar så är det demokrati och när man kommer till Sverige ska man faktiskt omfatta det demokratiska samhället, säger Elfstrand.► LÄS MER: SD-politiker klädde ut sig som "tiggare"

Det här är inte första gången Sverigedemokraterna i Örnsköldsvik hamnat i blåsväder. I november publicerade SD Örnsköldsvik på sin webbsida en nu nedtagen debattartikel som påstod att feminism leder till att män tar livet av sig och att "kulturmarxismen" tvingar vanligt folk till självcensur. Inlägget ledde till att Sverigedemokraternas distriktsstyrelse löste upp den arbetsgrupp som fanns i Örnsköldsvik och tog över hanteringen av webbsidan, någonting bland annat Allehanda.se skrivit om. Centralt tar Sverigedemokraterna avstånd från Elfstrands uttalanden.

– Vi tycker inte det är tankar eller idéer som stämmer överens med partiets värderingar. Har man värderingar som sticker ut från våra mest grundläggande idéer om människovärde kan man inte vara med i partiet. Det är i alla fall den bedömningen jag gör, säger Johnny Skalin, riksdagsledamot och ordförande för Sverigedemokraterna Västernorrland.► LÄS MER: SD-politiker: Tjusiga tiggarflickor kan träffa svenska killar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro