ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker om bild på flyktingbarn: "Grisar badar ju i gyttjepölar"

Hugo Ewald · 15 Mar 2016
Uppdaterad 18 Mar 2016

Foto: Sverigedemokraterna/Norrköpings Kommun


På Facebook skrev Sverigedemokraten Karin Forell, som är ledamot i Norrköpings kommunfullmäktige, kommentaren "Grisar badar ju i gyttjepölar, dom mår så bra så.", till en artikel som visar en mamma som tvingas tvätta sitt nyfödda barn vid en lerpöl.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 13 mars publicerade Aftonbladet en artikel om en mamma vid den makedonska gränsen som tvingades tvätta sitt nyfödda barn i en lerpöl. "Grisar badar ju i gyttjepölar, dom mår så bra så.", skrev då Sverigedemokraten Karin Forell, som är nämndeman i Norrköpings tingsätt och ledamot i kommunfullmäktige i Nörrköping, i en Facebook-kommentar till artikeln. ► LÄS MER: Sverigedemokrat klädde ut sig till Hitler: "En kul grej"

Som Norrköpings tidningar tidigare rapporterat om efter ett tips från sajten Inte rasist, men... har Forell även gillat kommentarer som "Det är bra att dom anammar grisarna. He he ho hi hi".

När Metro når Karin Forell medger hon att hon kanske var lite snabb när hon skrev kommentaren, men att man "måste läsa mellan raderna".

– Min tanke var inte att jämföra den här bilden med grisar som badar i gyttja, det har mina hästar och hundar också gjort. Det är inte det det handlar om. Det finns många nere i Afrika som inte har något vatten alls, säger hon.

Karin Forell tycker att media "gottar sig" i bilder på flyktingar i nöd, och att fotografen istället för att fotografera borde ha gett kvinnan vatten.

– Jag tycker inte man ska gotta sig i det här. Är det en sann bild? Kan jag lita på media? Jag gör inte riktigt det, det kan ju vara en fejkad bild. Jag tycker att det är fruktansvärt med dessa människor som flyr och blir misshandlade, säger hon.

Sedan 2012 har Sverigedemokraterna haft en nolltolerans mot extremism och rasism, och ett antal medlemmar har uteslutits sedan policyn infördes.  "Det är helt centralt att man som företrädare för Sverigedemokraterna delar partiets grundläggande värderingar och ideologi, samt att man uttrycker sig på ett nyanserat och korrekt sätt i enlighet med nämnda värden och principer. I de fall där så inte sker finns det en intern arbetsordning och process vi följer för att titta och utreda aktuella fall", skriver Sverigedemokraternas informationsansvarige Henrik Gustafsson i ett SMS till Metro.

► LÄS MER: SD-politiker: Tjusiga tiggarflickor kan träffa svenska killar

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro