ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker: Pippi”-ändringen start på nationens förintelse 

Karolina Skoglund · 30 Sep 2014
Uppdaterad 30 Sep 2014

En SD-politiker i Kävlinge jämför ändringarna i Pippi”-boken med bokbål och menar att detta är början på nationens förintelse. 

klar

Artikellänk är kopierad

SD-politikerns Facebookuppdatering.
SD-politikerns Facebookuppdatering.Foto: Facebook.

Jana Lund har ett av Sverigedemokraternas sju mandat i Kävlinge efter höstens val och är, enligt hemsidan, ordförande för SD i Kävlinge. När hon fick reda på att bland annat n-ordet skulle tas bort ur ”Pippi”-boken blev hon rasande och skrev bland annat att det innebar en början på nationens förintelse. Något som Inte rasist, men… var först med att uppmärksamma.  – Jag menar inte bara att man ändrar i Pippi Långstrump, utan även att man ändrat i andra böcker från 20- och 30-talet. Till exempel innebär det att barn inte lär sig hur det var tidigare. Då kan de själva inte skaffa sig en egen uppfattning om vad som är rätt och fel, säger hon till Metro. 

Men finns det inte en risk att barnen inte förstår? ​– Jag är inte pedagog. Jag utgår bara från min historik. Jag får lov att uppleva och tycka som jag vill än så länge.

Normaliserar inte Astrid Lindgrens formuleringar rasismen då? – Om Astrid Lindgren skrev negerkung, det är inte jag som säger det eller som skrivit det,  d å tycker jag att det är original och så ska det vara.

På vilket sätt menar du att detta är en början på nationens förintelse? – Jag har ett bagage med mig. Jag ser det med mina ögon. Jag utgår från den tjeckiska nationen och den historia jag har med mig därifrån. Man brände böcker på bål och försökte förinta sådant.

I ett pressmeddelande från Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens arv sa hon själv såhär i en intervju med Elisabeth Frankl från 1970: 

”Ja, jag skulle ta bort en massa idiotier. […] Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig bambukjol [!] Men det är ju inte så att jag tänkte att vi är så överlägsna dom svarta så att om vi kommer till Söderhavet blir vi genast kungar. Det är några som har tyckt att detta var en sådan oerhörd rasism. Vad dom än kan säga om mig personligen, om dom tror att jag har några som helst rasistiska tendenser så är det fel. Och det hade Pippi inte heller. Men tiderna har ändrats och i dag skulle jag inte gjort honom till negerkung. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat.”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro