ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker sprider myter om judisk bankmaffia på Facebook

Åsa Larsson · 28 Jul 2015
Uppdaterad 3 Aug 2015
I flera inlägg har Urban Medin (SD) kommenterat och uppskattat antisemitiskt material.

I flera inlägg har Urban Medin (SD) kommenterat och uppskattat antisemitiskt material. Foto: Montage/SD Haninge


SD-politikern Urban Medin i Nynäshamn sprider och gillar antisemitiskt material på Facebook. "Vi ser allvarligt på det här", säger SD:s presstalesman Christian Krappedal.

klar

Artikellänk är kopierad

Den sverigedemokratiske kommunpolitikern Urban Medin har under en längre tid spridit och gillat antisemitiskt material på nätet. Detta uppmärksammas nu i en artikel i Nynäshamns-Posten.

– Mannen har brustit i sin roll som förtroendevald, säger Christian Krappedal, presstalesman för Sverigedemokraterna.

Urban Medin delar inlägg som handlar om "zionismen och dess stödtrupper". Han får frågan av Nynäshamns-Posten om vilka låg bakom andra världskriget.

– Hitler var ju hemsk. Men den som startade upp det för att Hitler skulle fortsätta var väl USA, svarar han då.

Röster på nätet säger att Tyskland blomstrade under andra världskriget, hur ser du på det?

– Det gjorde det till en början tills det gick åt helvete, det måste man ju erkänna. Folk hade det jättedåligt innan men sen lyftes Tyskland tack vare Hitler.

– Han delar mycket konspiratoriska och antisemitiska saker på Facebook. Han lutar sig mot teorier om att judar styr världen genom banker och medier, säger Jonathan Leman på tidskriften Expo till Nynäshamns-Posten.

Urban Medin har bland annat delat material från förintelseförnekaren Carl Norberg. Norberg kallar Förintelsen för en bluff och sprider själv antisemitiska länkar, enligt stiftelsen Expo. Norberg ingår även i Facebook-grupper där judehat är framträdande, enligt en genomgång från ifjol

Medin har även spridit material från bland annat från Svenska motståndsrörelsens nätradio och konspirationssajten Vaken.se.

Urban Medin har också kontakt med en nazist på Facebook som bland annat publicerat hyllningar till Adolf Hitler på Facebook

Till Nynäshamns-Posten säger SD-politikern Urban Medin att han inte sympatiserar med antisemitism.

– Nej, absolut inte! Jag är inte rasist.

Men så låter det inte från partiet.

– Att sprida antisemitiska konspirationsteorier är inget som är acceptabelt i vårt parti, säger presstalesmannen Christian Krappedal.

– Vi kommer att titta på vad det här får för konsekvenser. En förutsättning för att man ska vara medlem i vårt parti är att man sympatiserar med vår politik. Och med tanke på hans uttalanden så kan det finnas anledning att ifrågasätta om han hör hemma i vårt parti.

Urban Medin sitter i nuläget som ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Nynäshamns kommun.

Här kan du läsa hela intervjun i Nynäshamns-Posten.

UPPDATERING: Urban Medin har nu avgått från sitt uppdrag som ledamot i kultur- och fritidsnämnden, rapporterar Nynäshamns-Posten.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro