ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-politiker: Tjänstefel” att inte tortera fångar i extremfall

Tomas Lundin · 14 Dec 2014
Uppdaterad 14 Dec 2014
Demonstranter iscensätter en frivillig skendränkning för att uppmärksamma metoden utanför justitiedepartementet i Washington. 

Demonstranter iscensätter en frivillig skendränkning för att uppmärksamma metoden utanför justitiedepartementet i Washington.  Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Det är tjänstefel att inte använda tortyr i extremfall. Så tycker en Sverigedemokratisk kommunpolitiker. – Det är väl inget man utsätter felparkerare för, säger Tommy Hansson till metro.se.

Så kallad water boarding är en tortyrmetod som går ut på att skapa känslan av att drunkna hos den utsatte. Metoden är oerhört plågsam och kan ge hjärnskador och till och med vara dödlig.  – FN:s tortyrkommitté, väldigt många jurister och även Amnesty räknar water boarding som tortyr och tortyr är förbjudet i hela världen, ​ säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty till metro.se.

För Tommy Hansson, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Södertälje/Nykvarn och före detta chefredaktör för SD-kuriren, är det en förhörsmetod som kan användas i särskilda fall. Hansson försvarade förhörsmetoden 2009 och han har inte ändrat åsikt efter den CIA-rapport som nyligen avslöjade hur tortyrmetoder använts vid förhör av fångar i utlandet och där vattentortyr är en av metoderna. ► LÄS MER: Sverigedemokrat klädde ut sig till Hitler Sajten Slutpixlat har uppmärksammat att Hansson i i dagarna i ett Twitterinlägg påmint följarna om sin inställning till tortyr. 

Där går han i detalj in på sitt resonemang om att tillåta waterboarding, i samband med att metoden använts på al-Qaida-ledare strax efter 11 september-attacken.  – Det är väl inget man utsätter felparkerare för, men i extrema fall som att man använt det på tre terrroristledare tycker jag att det kan vara försvarbart och tydligen hade det lett till att planerade terrorattentat hade förhindrats. 

I dessa extrema lägen kan man inte ta hänsyn till några ”blödande vänsterhjärtan” som inte vill att metoden ska användas, skriver han.  ”Att göra detta, det vill säga avstå, menar jag vore inte bara ett grovt tjänstefel utan yttermera ett svek mot västvärlden.”, skriver Tommy Hansson. Metoden förbjöds under Obama-administrationen eftersom den var så grym men Hansson vill att den ska återinföras på den internationella scenen.  – Ja, vi har ju Islamiska Staten som är väldigt aktiva och begår obeskrivbara grymheter och om man då teoretiskt sett skulle få tag i en höjdare och kunde få reda på planer skulle jag tycka att det var befogat. ​

Enligt svenska Amnersty finns det inga undantag som berättigar användandet av tortyr.  – Man får inte göra undantag och använda tortyr i vissa situationer, då undergräver man hela idén med tortyrkonventionen, säger Elisabeth Löfgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro