ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD portar Expressen från valvakan

Fredrik Hielscher · 14 Sep 2014
Uppdaterad 14 Sep 2014

Sverigedemokraterna har portat Expressen från deras valvaka efter tidningens avslöjanden om kandidaternas näthat. Orsaken är tidningens samarbete med Researchgruppen som SD kallar för ett våldsbejakande nätverk”.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Expressen har skrivit om hur flera SD-kandidater har annonymt har skrivit rasitiska och främlingsfientliga kommentarer på Avpixlat, Fria tider och andra sajter. Efter avslöjandena har 15 SD-politiker stängts av och ytterligare tre utreds av partiet.

Uppgifterna bakom avslöjanden kommder från Researchgruppen – som alltså stämplas som extremister av SD.

"Sverigedemokraterna har antagit en nolltolerans mot rasism och politisk extremism. I denna nolltolerans ingår att partiet inte samverkar med eller har samröre med organisationer som försvarar eller utövar politiskt våld. Partiet samverkar heller inte med organisationer som legitimerar våldsförhärligande extremism eller som samarbetar med våldsamma extremister. Mot bakgrund av detta har partiet beslutat att inte bevilja tidningen Expressen ackreditering till partiets valvaka", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att SD:s agerande är förvånande.

– Nu gör man inte längre bara skillnad på befolkningsgrupper, utan också på oberoende nyhetsmedier. Det är naturligtvis beklagligt, säger Thomas Mattsson till Expressen.

Samtidigt har flera av landets andra stora medier erbjudit tidningen att ta del av deras bevakning från SD:s valvaka – bland dem DN, Aftonbladet och TV4.

- Vi har inga planer på att stoppa fler medier, säger SD:s pressekreterare Martin Kinnunen till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro