ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD tillsätter utredning efter Expressens avslöjande

Fredrik Tideman · 8 Sep 2014
Uppdaterad 8 Sep 2014
Jimmie Åkesson, partiledare

Jimmie Åkesson, partiledare Foto: TT


Sverigedemokraterna tillsätter en utredning med anledning av Expressens och Researchgruppens avslöjande om Christoffer Dulny. Man kommer att utreda uppåt tio kandidater på kommunal nivå.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Kinnunen, pressekreterare.
Martin Kinnunen, pressekreterare.Foto: TT

– Medlemsutskottet är det utskott som hanterar alla sådana här frågor i normalfallet,  men deras rutiner gör att saker och ting inte går så väldigt snabbt. I det här fallet har vi inte så mycket tid eftersom det är val om några dagar. Nu har de fått ett särskilt uppdrag att snabbutreda detta, säger Martin Kinnunen, pressekreterare för SD.

LÄS MER: SD-topp anklagas för hatkommentarer

Utredningen innebär att medlemsutskottet kommer att prata med de berörda personerna för att sedan komma med rekommendationer om åtgärder till partiledningen. 

– Det kan vara åtgärder som att lämna sina uppdrag eller lämna partiet till exempel. Det återstår att se.

– Vi kommer att komma med besked under veckan, beroende på hur Expressen väljer att köra det här mot oss. Just nu har vi inte så mycket information om hur mycket de kommer att publicera.

Det är uppåt tio personer som omfattas av utredningen.

– Det handlar om lokala kandidater i mestadels mindre kommuner i landet som har hört av sig och sagt att de har fått besök av Expressen i sina hem och fått frågor om olika kommentarer på nätet.

Hur ser ni på att de här publiceringarna kommer så tätt innan valet?

– Vi tycker att det rimliga är att tidningar publicerar nyheter när de får dem, i det här fallet så väljer man att publicera dem så att de ska bli så jobbiga för oss som möjligt. Vi var förberedda på att det skulle komma sådana här publiceringar tätt inpå valet, mendet är klart att det stör vår kampanj på flera sätt.

Kan du säga något om Christoffer Dulnys framtid i partiet?

– Det får helt enkelt utredas på samma sätt som de andra personerna. Partiet kommer att återkomma med sin syn på det här.

Partiledaren Jimmie Åkesson har uttalat sig i ett pressmeddelande:

– Det är beklämmande att ett fåtal företrädare i partiet uttalar sig på ett sätt som sätter en felaktig bild av vad vi är för parti. Jag är besviken och naturligtvis upprörd och det tål att nämnas att minst 99% av våra kandidater inte har kunnat beläggas med några olämpliga uttalanden i denna granskning, säger Åkesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro