ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD-toppar beväpnade sig med järnrör

Metro-TT · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012
SD-politikerna Kent Ekeroth och Erik Almqvist

SD-politikerna Kent Ekeroth och Erik Almqvist Foto: Metro-TT


klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Expressen publicerar på sin sajt nya klipp från filmen som tvingade sverigedemokraten Erik Almqvist att avgå. Här visas hur SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en parkerad bil. Kvinnan hade reagerat på hur Ekeroth filmat henne med mobilkameran, bland annat sträcker hon fram handen mot mobilen och säger "Släpp den där".

Ekeroth svarar då: "Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!"

Senare filmar Ekeroth hur han själv, Erik Almqvist och SD-riksdagsmannen Christian Westling beväpnar sig med järnrör när de lämnat platsen där de varit i bråk med en kraftigt berusad man. När de hör polissirener återvänder de till scenen för bråket. Där förklarar de för poliserna som stannat vid den gravt berusade mannen att han hotat dem.

När Erik Almqvist besökte SVT:s Gomorron Sverige på torsdagsmorgonen förklarade han återigen sitt beteende med att han mått dåligt under den period då filmen är inspelad.

– Jag var då utsatt för våld och hot dagligen och gick i terapi . Det här blev som någon slags revansch för mig där jag fick ur mig all ilska, säger han.

Almqvist tvingades i går att lämna sina toppuppdrag för partiet, då den första filmen blev känd. Det är ännu inte klart om filmen kommer att leda till några fler åtgärder från partiets ledare Jimmie Åkesson.

– Vi kommer att meddela vår ståndpunkt i det uppkomna ärendet, säger Linus Bylund, pressekreterare hos Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, angående de nya uppgifterna i Expressen.

Blir det en ny presskonferens?

– Nej, det tror jag inte. Det är inte på den nivån som med Erik i går.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att han inte varit i kontakt med Kent Ekeroth på torsdagsmorgonen, men att partiet kommer att lämna kommentarer under förmiddagen.

Filmen ska enligt flera medier ha varit känd av partitoppen. Partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreterare Björn Söder kände till hela innehållet i filmen, skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter, med hänvisning till en icke namngiven källa nära partiledningen.

Jimmie Åkesson förnekade i går att han sett hela filmen, där Almqvist gör rasistiska uttalanden.

En del av bråket på Kungsgatan bestod i en dispyt mellan ståuppkomikern Soran Ismail och SD-politikern Erik Almqvist. Nu kommenterar Ismail händelsen på Expressens debattsida.

"Att Erik sa 'blattelover' och 'babbe' bleknar för mig i jämförelse med att han sa: 'Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land'. Det är dessa åsikter som är problemet", skriver Ismail.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro