ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sd-toppar kan få två års fängelse

Metro-TT · 16 Nov 2012
Uppdaterad 16 Nov 2012

De sd-toppar som filmats under ett bråk i centrala Stockholm riskerar fängelse. – Går det att bevisa att de tänkt använda järnrören för att misshandla någon kan det ge upp till två års fängelse, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sd-toppar kan få två års fängelse 
  Madeleine Leijonhufvud.
Sd-toppar kan få två års fängelse Madeleine Leijonhufvud.

Det har kommit in flera polisanmälningar mot sverigedemokraterna Kent Ekeroth,Erik Almqvist och Christian Westling, som figurerar i några graverande filmklipp som Expressen publicerat under veckan. Bland annat gäller anmälningarna hets mot folkgrupp, skriver TT.

Sd-topparna använder tillmälen som "babbe" och "hora" i filmen. Enligt Leiijonhufvud är det snarare ärekränkning som kan bli aktuellt om filmen kommer upp i rätten – ett straff som kan ge fängelse i högst sex månader.

– Vid hets mot folkgrupp måste man tala om en hel folkgrupp. De här tillmälena tycks vara riktade mot enskilda personer, säger hon.

Sverigedemokraterna kan också i teorin ha gjort sig skyldiga till förberedelse för grov misshandel, menar Leijonhufvud. 

Stockholmspolisen inledde på fredagen en förundersökning på eget initiativ efter att poliser sett misstänkta brott på filmklippen. Partiet välkomnar polisutredningen. "Det ligger i alla parters intresse att detta blir ordentligt utrett", skriver SD i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder manar till enighet. Han skriver i ett öppet brev till medlemmarna bland annat att det är "beklagligt" att personer i ungdomsförbundet kritiserat partiets krishantering.

"Vad vi behöver nu är inte splittring utan vi måste nu sluta upp bakom varandra och visa enighet i denna oerhört svåra period", skriver Björn Söder.

SD står för närvarande utan talesperson i ett av sina profilområden, brott och straff.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro