ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD utesluter sex medlemmar

TT · 25 Okt 2015
Uppdaterad 25 Okt 2015
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid torsdagens presskonferens om flyktingsituationen, på riksdagens presscenter i Stockholm.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid torsdagens presskonferens om flyktingsituationen, på riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT


Sverigedemokraternas partistyrelse har beslutat att sex personer kring striden mot det tidigare ungdomsförbundet SDU ska uteslutas ur partiet.

klar

Artikellänk är kopierad

- Vilka det rör sig om kommer vi inte att kommentera, säger Linda Myrin, pressekreterare på partiets riksdagsgrupp, till TT.

Det extra partistyrelsemötet behandlade tio medlemsärenden med koppling till SDU. Beslutet blev att fyra personer får en varning, men sex stycken får alltså lämna SD. Enligt Myrin beror tystlåtenheten om vilka som berörs på att personerna själva måste informeras först. Troligtvis kommer SD att berätta mer inom några dagar.

Men enligt vad Aftonbladet erfor före mötet är Uppsalapolitikern och SDU-ordföranden Jessica Ohlson en av dem som utesluts.

Tidningens källor uppger att Ohlson — som TT inte kunnat nå på söndagskvällen — och andra förtroendevalda inom SDU har kontaktats av SD:s medlemsutskott. De har alla ställts inför valet: lämna SDU eller bli uteslutna ur SD.

Moderpartiet har nyligen brutit helt med ungdomsförbundet och i stället startat ett nytt: Ungsvenskarna SDU.

Ohlson berättar för Aftonbladet att SD har inlett ett personärende mot henne.

- Det visar återigen att partiledningen helt saknar respekt för demokratin, säger hon.

SD:s presschef Henrik Vinge bekräftar att det inte kommer att vara möjligt att både vara med i det gamla ungdomsförbundet och SD.

- Det står tydligt i våra stadgar att man inte kan vara dubbelansluten, säger han till tidningen.

Ohlson meddelar enligt unt.se att hon ska avsäga sig sina politiska uppdrag i Uppsala. I ett sms skriver hon att det beror på att hon ska flytta till Nyköping.

SDU-ordföranden poängterar att det "känns väldigt tråkigt att flera års engagemang tar slut".

"Just nu har interndemokratin fått sig en törn av maktmissbruk och hot, men i längden är jag övertygad om att den kommer segra", skriver hon också enligt tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro