ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD varnas för Le Pen

TT · 24 Nov 2013
Uppdaterad 24 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

SD varnas för Le Pen 
  Marine Le Pen besökte Stockholm i oktober i år för att träffa och samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD varnas för Le Pen Marine Le Pen besökte Stockholm i oktober i år för att träffa och samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto: TT

Sverigedemokraternas förebild i Danmark, Dansk Folkeparti (DF) varnar SD för samarbete med franska Front National och belgiska Vlaams Belang i EU-parlamentet om SD skulle få plats där efter valet i maj. Det skulle kunna slå tillbaka i inrikespolitiken i valet till riksdagen i september, enligt Karsten Lorentzen, EU-rådgivare i DF.

– Det har stor betydelse i inrikespolitiken vem man samarbetar med i EU, sade Lorentzen, som ersatte den vice partiledaren Sören Espersen, i ett tal till ombuden på SD:s landsdagar.

SD sonderar terrängen

DF sätter också upp varningsflagg för österrikiska FPÖ, som inte anses ha gjort upp riktigt med sin hållning till nazism.

– Sverigedemokraterna står inför det kanske viktigaste valet någonsin 14 september. Ge inte era motståndare anledning att angripa er, kullkasta inte era framgångar, sade Lorentzen.

– Vi avvisar att samarbeta med dem som inte har städat upp. Det kan vara partier med antidemokratiskt, antisemitiskt eller rent rasistiskt innehåll. De vill vi inte ha att göra med, sade Lorentzen.

SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth deltar i samtal om samarbete med bland andra Front National, FPÖ, Vlaams Belang, italienska Lega Nord och nederländska Geert Wilders PVV. Jimmie Åkesson säger att inget är bestämt om samarbete och att SD sonderar terrängen.

►Läs mer: Åkesson utmanar Löfven

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro