ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD: Grannar ska anmäla den som hjälper papperslösa

David Peterson · 5 Maj 2018
Uppdaterad 5 Maj 2018
SD-ledaren vill införa en "civilkuragelag".

SD-ledaren vill införa en "civilkuragelag". Foto: TT


Sverigedemokraterna vill göra det brottsligt att gömma papperslösa och de vill införa en plikt att polisanmäla en granne som gör det. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju med Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

Samhället har slagits sönder av massinvandringen, enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Därför måste det till ordentlig förändring, enligt Åkesson. Ett steg i det arbetet borde vara att införa en ”civilkuragelag” – en lag som skulle innebära att en plikt att polisanmäla en granne som gömmer människor undan från polisen.

– Det är orimligt att folk tar lagen i egna händer och gömmer människor som inte har rätt att vara här. Det kan vara potentiella terrorister och precis som vid all annan brottslighet anser jag att man ska ha en skyldighet att anmäla och inte försvåra för myndigheter, säger Jimmie Åkesson till Sydsvenskan.

Att en sådan lag skulle kunna skapa ett angiverisamhälle är inget som oroar partiledaren som anser att dagens situation är mer allvarlig.

Utspelet har fått Centerledaren Annie Lööf att reagera starkt.

”Angiverilagar finns i totalitära stater. SD:s förslag påminner om mörka tider i Europas moderna historia. Det är samhällen som präglats av misstro, förföljelse o slutligen våld mot grupper o oliktänkande. Det är inte ett samhälle som jag vill se i Sverige,” skriver hon på Twitter.

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är kritisk.

”Åkesson vill ha ett angiverisamhälle mot den som gömmer en flykting. Tänk om han vore lika ivrig när det gäller att jaga skattefuskare eller de som plundrar välfärden på skattepengar,” skriver han på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro