ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD: Obligatorisk förskola för barn till utrikes födda

David Peterson · 15 Jun 2018
Uppdaterad 15 Jun 2018
Sverigedemokraterna vill införa slöjförbud på förskolan.

Sverigedemokraterna vill införa slöjförbud på förskolan. Foto: TT


Sverigedemokraterna vill införa slöjförbud på förskolan och göra det obligatorisk med förskola för barn med utrikesfödda föräldrar. Det var två av tre förslag som Jimmie Åkesson (SD) presenterade i sitt tal under Järvaveckan.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var helt fullt framför Järvaveckans storascen när Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson klev på. På bänkarna satt många och höll upp SD-ballonger medan en grupp längst bak stod och höll upp budskap om att SD är ett rasistiskt parti.

I sitt tal presenterade Jimmie Åkesson tre förslag som enligt honom ska stärka barns rättigheter mot islamism och hedersförtryck. Ett av förslagen handlade om att göra det obligatoriskt med förskola för barn som har fyllt tre år, har föräldrar som är utrikes födda och lever i ett av de områden som polisen anser är särskilt utsatta.

– De föräldrar som inte accepterar detta och inte vill ge sina barn denna möjligheten ska i så fall inte heller kunna räkna med fortsatt fulla förmåner från samhället i form av barnbidrag och flerbarnstillägg, sa Åkesson i talet.

Vill införa slöjförbud

Partiet har inte räknat på hur många barn som berörs av förslaget eller vad förslaget skulle kosta.

– Jag ser inte att det spelar så stor roll hur många barn det handlar om. Jag är övertygad om att det redan är alldeles för många som lever i den här riskgruppen som riskerar att hamna i ett ständigt utanförskap, säger Åkesson efter talet.

Sverigedemokraterna vill också införa ett slöjförbud på förskolan. Jimmie Åkesson tog upp Göteborgs-Postens granskning av ett antal slumpvis utvalda förskolor som bland annat visade att det fanns föräldrar som ville att lärarna skulle filma barnen så att de kunde se att de bar slöja.

– Slöja, burka och niqab inte bara är religiösa symboler. De är också enligt min bestämda uppfattning symboler för kvinnoförtryck och för värderingar som inte hör hemma i vårt land, sa Åkesson.

Det sista förslaget handlade om att skärpa språkkraven för personalen i förskolan och om att svenska ska vara det enda tillåtna samtalsspråket på förskolan.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro