ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SD:s valsedlar stals från ambassader i tre länder

Annica Ögren · 13 Sep 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018

Foto: IBL/MSB


Under förtidsröstningen stals Sverigedemokraternas valsedlar från tre ambassader i tre olika länder i Europa. Två av ambassaderna blev utsatta för valsedelsstölderna samma eftermiddag.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför riksdagsval håller svenska ambassader öppet för att svenskar ska kunna gå dit och förtidsrösta.

Nu kan Metro berätta att vid minst två olika ambassader, i olika länder, har valsedlar stulits – samma dag.

En vecka senare skedde även en ny valsedelsstöld, då på svenska ambassaden i Berlin.

Väljare fick skriva på blanka sedlar

Det var på fredagseftermiddagen den 24 augusti som svenska ambassaden i Madrid och London upptäckte att Sverigedemokraternas alla valsedlar (till riksdag, landsting och kommun) plötsligt försvunnit från bordet med övriga partiers valsedlar.

Ambassaderna har anmält händelserna till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I dokument som Metro tagit del av skriver personal på ambassaden i Madrid bland annat att ”Sverigedemokraternas valsedlar (landsting, riksdag och kommun) ej fanns med på bordet bland övriga valsedlar. Konsulatets personal bekräftar att valsedlar till samtliga partier funnits på bordet efter föregående dags slut.

De skriver även ”Efter att detta uppdagats informerades alla de väljare som besökte konsulatet fram till stängning att man kan rösta på partiet genom att skriva partiets namn på en blank valsedel och att detta gäller för samtliga tre val.”

Samma dag på svenska ambassaden i London ska Sverigedemokraternas valsedlar försvunnit i samband med att en grupp röstande personer lämnade lokalen. Ambassaden kunde dock fylla på med nya röstsedlar för partiet efter det att händelsen uppdagades.

Den tredje incidenten inträffade en vecka senare. Ambassaden i Berlin skriver då att ”någon hade tagit med sig alla tre buntar för riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige”, även här berördes bara Sverigedemokraternas valsedlar. Ambassaden kunde dock fylla på med nya valsedlar efter upptäckten.

MSB går inte vidare med frågan

Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på MSB, berättar att myndigheten tidigare i år gick ut med en begäran till andra myndigheter att rapportera avvikelser i samband med valet. Syftet var att kunna få en sammanhållen bild om Sverige blivit utsatt för en synkroniserad sammanhållen attack när det gäller informationspåverkan inför valet.

– Det var en förberedelseåtgärd. Men det har inte varit någon inrapportering i den omfattningen, och vi går inte vidare med frågor om vi inte misstänker att det skulle kunna vara främmande makt i bakgrunden, säger han till Metro.

Är det här olagligt?

– Det kan jag inte svara på.

När Metro kontaktar Sverigedemokraterna pressassistent, Oskar Cavalli-Björkman, säger de att de blivit uppmärksammade på att händelserna förekommit.

– Naturligtvis är det beklagligt och onödigt att vissa individer ägnar sig åt sådant. Det viktigaste är att alla ska få sin röst hörsammad och det har ambassaderna i fråga försäkrat genom att informera samt bistå med fler valsedlar.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro